Tuesday, November 23, 2010

ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ





ΤΑ ΣΚΟΠΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΑΧΡΙΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ

=======


Το υπουργείο Δικαιοσύνης της ΠΓΔΜ, θα κινήσει τις διαδικασίες για την έκδοση, από τις βουλγαρικές αρχές, του προκαθήμενου της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας», Ιωάννη (κατά κόσμο Γιόβαν Βρανίσκοφσκι).

Ο Βρανίσκοφσκι, συνελήφθη από την αστυνομία της Βουλγαρίας στις 15 Νοεμβρίου, στην συνοριακή διάβαση Καλότινα, στα βουλγαρο-σερβικά σύνορα, βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που εκδόθηκε από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Το διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Βρανίσκοφσκι, εκδόθηκε την 1η Νοεμβρίου, λόγω καταδίκης σε 30 μήνες φυλάκιση από το Δικαστήριο της πόλης Βέλες από την ΠΓΔΜ, με την κατηγορία της υπεξαίρεσης 250.000 ευρώ από τα κονδύλια της Εκκλησίας, όταν ο Βρανίσκοφσκι ήταν μητροπολίτης της περιοχής.

Οι βουλγαρικές αρχές, αρχικά έκριναν τον Βρανίσκοφσκι προφυλακιστέο για τρεις ημέρες και έπειτα τον έθεσαν σε κατ΄οίκον περιορισμό, με εγγύηση της Βουλγαρικής Ορθόδοξης Εκκλησίας.

Ο Βρανίσκοφσκι τελεί σε κατ΄οίκον περιορισμό, σε κάποιο από τα βουλγαρικά μοναστήρια, κοντά στη Σόφια.

Η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία, στην οποία ανήκει ο Ιωάννης, απηύθυνε έκκληση στις βουλγαρικές αρχές για την αποφυλάκιση του συλληφθέντα και ανέφερε ότι τα κίνητρα της δίωξης του Ιωάννη από τις αρχές της ΠΓΔΜ είναι καθαρά πολιτικά και οι κατηγορίες εις βάρος του κατασκευασμένες.

Ο Ιωάννης, το 2002 ήταν μητροπολίτης της περιοχής του Βέλες (Βελεσσών) και τη χρονιά εκείνη αποπέμφθηκε από τις τάξεις της αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας», διότι είχε υποστηρίξει συμβιβαστική πρόταση για την εξεύρεση λύσης στη διαφορά μεταξύ της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και της αποσχισθείσας αυτοαποκαλούμενης «Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».

Η συμβιβαστική εκείνη πρόταση, είχε απορριφθεί από την Εκκλησία της ΠΓΔΜ, η οποία και απέπεμψε τον Ιωάννη από τους κόλπους της.

Αμέσως μετά την αποπομπή του, ο Ιωάννης προσχώρησε σε κοινωνία με την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία και προχώρησε στην επανίδρυση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στην ΠΓΔΜ (έτσι λεγόταν επισήμως μέχρι το 1967 η μετέπειτα αυτοαποκαλούμενη «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία») και ορίστηκε Αρχιεπίσκοπος της.

Σημειώνεται ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία της ΠΓΔΜ αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της, επιλέγοντας την ονομασία «Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία», η οποία δεν αναγνωρίζεται από καμία Ορθόδοξη Εκκλησία του κόσμου.

Η Σερβική Εκκλησία αναγνωρίζει ως επίσημη Εκκλησία στην ΠΓΔΜ μόνο την επανιδρυθείσα «Ορθόδοξη Αρχιεπισκοπή Αχρίδας», η οποία ωστόσο, δεν αναγνωρίζεται από τις αρχές της ΠΓΔΜ.

Η απήχηση της «Ορθόδοξης Αρχιεπισκοπής της Αχρίδας» στον ορθόδοξο χριστιανικο πληθυσμό στην ΠΓΔΜ είναι περιορισμένη.



ΠΗΓΗ:


Εκκλησιαστικό Πρακτορείο Ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment