Thursday, November 25, 2010

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ ΧΤΥΠΑ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ"


Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ ΧΤΥΠΑ ΕΚΚΩΦΑΝΤΙΚΑ ΤΗ ΜΑΚΑΒΡΙΑ ΚΑΜΠΑΝΑ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΦΥΛΕΤΙΣΜΟΥ'



Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Ελπίζω ότι όλοι ακούμε τι λέγει ο ισχυρός Μητροπολίτης του Ρωσικού Πατριαρχείου στη δικαιοδοσία του οποίου βρίσκεται το 50% και βάλε των Ορθόδοξων χριστιανών και το οποίο υποστηρίζεται αφειδώς από την υπερδύναμη που λέγεται Ρωσία η οποία αποβλέπει στην Ορθόδοξη Εκκλησία ως μέσο σφυρηλάτησης της ενότητας του Ρωσικού έθνους και ως όργανο του “Πανρωσισμού”.


Τι σημαίνει αυτό στην πράξη;


1.) Οτι το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως είναι υποχρεωμένο να συνδιαλέγεται με το Ρωσικό Πατριαρχείο από θέση άμυνας και ότι χρειάζεται να προσέξουμε να μη γίνουμε - ανεπιγνώστως έστω - όργανά του “Πανρωσισμού”. Αίρεση ο Οικουμενισμός; Αν είναι λέγει! “Παναίρεση” για να ακριβολογούμε. Αλλά μήπως ο “εθνοφυλετισμός” είναι ορθόδοξη διδασκαλία;


2.) Η μάχη για τον Οικουμενισμό μεταφέρεται από τις συναντήσεις της μικτής επιτροπής Ορθοδόξων και Παπικών και τα κείμενα που εξέδιδε μέχρι τώρα στη “μητέρα όλων των μαχών” για τον επανακαθορισμό των πρωτείων εξουσίας που θα δοθεί στη μέλλουσα συντόμως - όπως τουλάχιστον ανακοινώνεται - να συνέλθει Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας.


3.) Αν το Πατραρχείο Ρωσίας τα βρει με το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως στη μοιρασιά των πρωτείων το παιγνίδι για τον Οικουμενισμό θα αποκτήσει μια νέα εξαιρετικά επικίνδυνη δυναμική ιδίως αν το Βατικανό μπορέσει να επαναπροσδιορίσει το “πρωτείο” με τρόπο που θα αφήνει στη “Νέα Ρώμη” και στην αυτοπροσδιοριζόμενη ως “Τρίτη Ρώμη” μερίδιο της εξουσίας πράγμα ευτυχώς εξαιρετικά δυσχερές.


4.) Θαυμάστε την απύθμενη υποκρισία του Ρώσου Μητροπολίτη που ισχυρίζεται ότι δεν του αρέσουν οι δύο δικαιοδοσίες που υπάρχουν στην Εσθονία λες και δεν είναι το Πατριαρχείο Ρωσίας που ευθύνεται για την ύπαρξή τους ή λες και δεν υπάρχουν δεκάδες Ρωσικές δικαιοδοσίες στη Διασπορά σε ηπείρους και χώρες που το Πατριαρχείο Ρωσίας δεν έχει απολύτως καμιά δικαιοδοσία!!! Από αυτό και μόνο φαίνεται ο σεβασμός του Πατριαρχείου Ρωσίας προς τους Ιερούς Κανόνες και την εκκλησιολογία της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Γι’ αυτό και εμείς επιβάλλεται να ενεργήσουμε ανάλογα.


Δυστυχώς! “Οι Ιεροί Κανόνες”, όπως έλεγε ο μακαριστός Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος, “έχουν γίνει “κανόνια” τα οποία πας τις στρέφει επιλεκτικά όπου αν βούληται. Πάντως κατά εχθρών αυτού”!


Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.


*****



ΒΟΛΟΚΟΛΑΜΣΚ ΙΛΑΡΙΩΝ: Η ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΕΦΕΡΕ ΤΟ ΦΩΣ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΣΘΟΝΙΑ”


Του Αιμίλιου Πολυγένη

================


Στην τηλεοπτική εκπομπή «Ο φακός της Επικαιρότητας» της Εσθονικής τηλεόρασης, μίλησε ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κατά την διάρκεια της συνέντευξης, τόνισε ότι συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Εσθονίας, και συζήτησαν θέματα που αφορούν την θέση της Εσθονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας.

Επίσης ο κ. Ιλαρίων τόνισε: «Το 2002 ανάμεσα στην Εσθονική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Μόσχας και την Εσθονική Πολιτεία υπεγράφη σύμβαση προθέσεων, σύμφωνα με την οποία αυτά τα κτίρια παραχωρήθηκαν με μίσθωση στην Εκκλησία. Όμως η Εκκλησία είναι εκείνη η οποία πρέπει να είναι ιδιοκτήτρια αυτών των κτιρίων, διότι χτίστηκαν από ανθρώπους της Εκκλησίας και με τις δαπάνες της Εκκλησίας. Αποτελούν την κληρονομία της.»

«Πιστεύω ότι η Εσθονική Πολιτεία είναι πρόθυμη για διάλογο. Επίσης, ευελπιστώ ότι η Εσθονική Αποστολική Ορθόδοξη Εκκλησία του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως δε θα εμποδίσει την παραχώρηση αυτών των ναών στην ιδιοκτησία της Εσθονικής Εκκλησίας του Πατριαρχείου Μόσχας», πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.

Σε ερώτηση εάν υπάρχουν εκείνες οι ενδείξεις, ότι η Εσθονική Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πρόθυμη να το δεχθεί ο Μητροπολίτης τόνισε: «Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο «εσωτερικό» θέμα, το οποίοι δε θα ήθελα να αγγίξω. Στα πλαίσια της επισκέψεώς μου, δεν είχα συναντήσεις με εκπροσώπους αυτής της Εκκλησίας λόγω έλλειψης πρόσκλησης εκ μέρους τους».

Ο Πρόεδρος του Τμήματος των Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, ερωτηθείς εάν το Πατριαρχείο Μόσχας πρόκειται να αναγνωρίσει την Εσθονική Εκκλησία του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ο κ. Ιλαρίων τόνισε: «Είναι πολύ δύσκολο να αναγνωρίσουμε το ίδιο το γεγονός της παρουσίας, στο ίδιο έδαφος των δυο εκκλησιαστικών δικαιοδοσιών, διότι αυτό προσκρούει στους κανόνες της Εκκλησίας. Η Ρωσική Εκκλησία ήταν εκείνη η οποία έφερε το φως της Ορθοδοξίας στην Εσθονία. Ήδη το 1030 στο Τάρτου χτίζεται Ορθόδοξος Ιερός Ναός. Για το λόγο αυτό, δυσκολευόμαστε πάρα πολύ να καταλάβουμε την ανάγκη της υπάρξεως στο ίδιο έδαφος των δυο Ορθοδόξων Εκκλησιών.»

Για το εάν το Εσθονικό θέμα επηρεάζει τις σχέσεις των δύο Εκκλησιών, ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ τόνισε ότι «Επηρέαζαν πολύ σημαντικά τις σχέσεις κατά τη δεκαετία του 1990. Το Εσθονικό πρόβλημα ήταν εκείνο στο οποίο οφειλόταν η διακοπή των σχέσεων ανάμεσα στο Πατριαρχείο Μόσχας και Κωνσταντινουπόλεως για μερικούς μήνες το 1996. Τώρα μετά από την αποκατάσταση αυτών των σχέσεων παρατηρείται κάποια θετική δυναμική, αλλά πιστεύω ότι αφού δεν έχει λυθεί το θέμα, θα μείνει στην ημερήσια διάταξή μας.»

Τέλος, ερωτηθείς ο Μητροπολίτης Ιλαρίων για το εάν επισκεφθεί ο Αγιώτατος Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος την Εσθονία, τόνισε: «Πιστεύω ότι ο Αγιώτατος Πατριάρχης Κύριλλος θα επισκεφθεί την Εσθονία τα προσεχή χρόνια. Και όμως θα ήθελα ώστε ακόμα πριν την επίσκεψη να υπάρξουν τα επόμενα θετικά βήματα προς την επίλυση του προβλήματος, στο οποίο προαναφέρθηκα.»

«Εάν θυμάστε ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος, ο οποίος ήταν γέννημα θρέμμα της Εσθονίας και υπηρέτησε ως Επίσκοπος της Εσθονίας πάνω από τρεις δεκαετίες, αφού συνέβησαν αυτά τα θλιβερά γεγονότα, για ένα μακρύ διάστημα δεν μπορούσε να έρθει στην Εσθονία. Μπόρεσε να το κάνει μόνο μετά την υπογραφή της σύμβασης προθέσεων το 2002. Έτσι ελπίζω, ότι τα επόμενα βήματα για την επίλυση του προβλήματος θα γίνουν πριν την επίσκεψη του Αγιωτάτου Πατριάρχη Κυρίλλου, πράγμα το οποίο θα δημιουργήσει ευνοϊκά πλαίσια για την επίσκεψη αυτή», πρόσθεσε κλείνοντας ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ.



ΠΗΓΗ:



Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment