Monday, October 18, 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ



ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΘΝΟΜΑΡΤΥΡΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΥΠΡΟΥ ΚΥΠΡΙΑΝΟ ΣΤΙΣ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

=============


Πραγματοποιήθηκε στις, 13 Οκτωβρίου 2010 στην αίθουσα εκδηλώσεων τής Αντιπροσωπείας της Εκκλησίας της Κυπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδήλωση εις μνήμην του εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού, με αφορμή την επέτειο των 200 χρόνων από την εκλογήν του εις Αρχιεπίσκοπο (1810-1821).

Στο χαιρετισμό του ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Νεαπολέως κ. Πορφύριος εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενώση, αφού ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους για την παρουσία τους στην εκδήλωση αναφέρθηκε στη ζωη του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού καθώς και στο μαρτύριο του.

Τελος τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «ο Κυπριανός με τη ζωη και το παράδειγμα του μπορεί σήμερα που διερχόμαστε εθνικές συμπληγάδες στην ημικατεχόμενη μας πατρίδα να μας πει και να μας διδάξει πολλά. Τη ζέουσα πίστη στο Θεο και την πατρίδα, την υπομονή και την επιμονή στο δίκαιο αγώνα μας.

Ακόμα και στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης κανείς δεν θα μας χαρίσει το δίκαιο μας αν δεν το διεκδικούμε μαχητικά με σύνεση ομοψυχία και διάκριση περισσή. Ας φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, των οποίων οι ευχές και οι πρεσβείες μας συνοδεύουν και σκεπάζουν».

Ακολούθως ο κ. Κωστής Κοκκινόφτας, ερευνητής της Ιεράς Βασιλικής Μονής Κύκκου ανέπτυξε το θέμα «Η ζωή και ο μαρτυρικός θάνατος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυπριανού».

Ο αξιόλογος και διαπρεπής ερευνητής σκιαγράφησε τον εθνομάρτυρα Κυπριανό ως ένα από τους σημαντικότερους αρχιερείς της περιόδου της Τουρκοκρατίας. Μεταξύ άλλων τόνισε ότι «ο Κύπριος Αρχιεπίσκοπος υπήρξε φυσιογνωμία βιβλική και ξεχωρίζει μέσα από τις σελίδες της ιστορίας με τις αρετές της τόλμης και της καρτερίας της εθνικής περηφάνιας αλλά και της χριστιανικής ταπεινότητας.

Είχε σαφέστατη επίγνωση της αποστολής του γι' αυτό και κατάφερε - μέσα από αντίξοες συνθήκες και σε περίοδο έξαρσης της τουρκικής τυραννίας - να αφυπνίσει τον λαο και να βελτίωσει την πνευματική του υπόσταση». Όσον αφορά τη θυσία του εθνομάρτυρα Κυπριανού ο κ. Κοκκινόφτας τόνισε ότι « … ο κύπριος Αρχιεπίσκοπος οδηγήθηκε στο μαρτύριο δεικνύοντας ασύνηθες θάρρος και μοναδική αξιοπρέπεια. Με τη θυσία τίμησε τή Ρωμιοσύνη, καταξίωσε τήν ελληνική του ταυτότητα και δικαίωσε την χριστιανική του πίστη, σεμνά ταπεινά και με αξιοπρέπεια προχώρησε γαλήνιος προς τόν θάνατο…. Ο Αρχιεπίσκοπος Κυπριανός απέρριψε τα όσα του προτάθηκαν και προσήλθε στο μαρτύριο με τις φράσεις «Κύριε ελέησον, Χριστέ ελέησον» διδάσκοντας με το παράδειγμα της θυσίας του το μεγαλείο και την αλήθεια της χριστιανικής πίστης».

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ληδρας και καθηγούμενος της Ιεράς Σταυροπηγιακής και Βασιλικής Μονης του Μαχαιρά κ. Επιφάνιος ως τελευταίος ομιλητής στη σεμνή εκδήλωση προς τιμήν του εθνομάρτυρα Κυπριανού μίλησε για την προσωπικότητα του εθνομάρτυρα μέσα από τις αρχειακές πηγές.

Σκιαγραφώντας τον Αρχιεπίσκοπο ο καθηγούμενος της μονής της μετανοίας του εθνομάρτυρα Κυπριανού, ανέφερε ότι τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο του Θεού, ένα επίγειο άγγελο ουράνιο παραστάτη ενώπιον του Θεού, ψύχη τε και σώματι αφιερωμένο στο Θεό.

Μεταξύ άλλων ο Αγιος καθηγούμενος τόνισε ότι «πρώτος ο Κυπριανός στην ζωη πρώτος και στον θάνατο. Ως μεγάλος δάσκαλος για μας τα πνευματικά του τέκνα τους απόγονους της φυλής του και με τη ζωή του και με το θάνατό του. Με το θάνατό του το γένος λαμπρύνεται.

Λαμπρύνεται και καταφωτίζεται από θεϊκές αναλαμπές γιατί αυτός ο άνθρωπος Θεού και πιστός θεράποντας Θεού και ανθρώπων ο μεγαλομάρτυρας Κυπριανός, ο πρωτοπόρος στην εκατόμβη του μαρτυρίου, παραστέκοντας στο θρόνο της Παναγίας Τριάδος, δεν παύει αδιαλείπτως να πρεσβεύει υπέρ της ποίμνης του η οποία κλυδωνίζεται από τις τρικυμίες των αλλοφύλων και η οποία ζητεί τις θεοπειθείς του ευχές.

Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε ταινία μικρού μήκους με θέμα την ζωη και την θυσία του μάρτυρα της πίστεως και της πατρίδας Αρχιεπισκόπου Κυπριανού. Η όλη εκδήλωση τελείωσε με βυζαντινούς ύμνους από βυζαντινό χορό, καθώς δεξίωση και έκθεση φωτογραφίας με κειμήλια που συνδέονται με τον εθνομάρτυρα Κυπριανό.


ΠΗΓΗ:

Εκκλησιαστικό Πρακτορείο ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment