Thursday, September 16, 2010

ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ



ΟΙ ΠΡΟΚΑΘΗΜΕΝΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ

ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ

============



Οι Προκαθήμενοι των τεσσάρων Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, η Εκκλησία της Κύπρου και τα τρία πρεσβυγενή Πατριαρχεία Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων ενώνουν τις δυνάμεις τους ενώπιον του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής.

Σήμερα το πρωί πραγματοποιήθηκε στο Μικρό Συνοδικό της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, με πρωτοβουλία του Αρχιεπισκόπου Κύπρου, Σύσκεψη των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών Μέσης Ανατολής, με θέμα το συντονισμό των ενεργειών τους και τη χάραξη κοινής γραμμής στα εκάστοτε προκύπτοντα προβλήματα, που επηρεάζουν και απασχολούν τον ευαίσθητο χώρο της περιοχής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, διαβάζοντας μετά το τέλος της σύσκεψης το σχετικό ανακοινωθέν, είπε ότι οι Προκαθήμενοι των τριών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων, Αλεξανδρείας, Αντιοχείας και Ιεροσολύμων, Πατριάρχες Θεόδωρος, Ιγνάτιος και Θεόφιλος συναντήθηκαν στην Κύπρο με πρωτοβουλία και πρόσκληση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ.κ. Χρυσοστόμου και συζήτησαν μεταξύ τους τρόπους και συγκεκριμένα μέτρα επίλυσης των προβλημάτων «και υπερβάσεως της κρίσεως του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, ούτως ώστε αυτό να συνεχίσει να εκπληρώνει επαξίως τον σκοπόν της ιδρύσεως του, της στήριξης δηλαδή των Χριστιανών στην Ιερουσαλήμ, την Παλαιστίνην και την ευρυτέραν Μέσην Ανατολήν και της ειρηνικής συνυπάρξεως και συμβιώσεως αυτών μετά των λαών της περιοχής και της επικρατήσεως μιας δικαίας ειρηνικής λύσεως εις την Μέσην Ανατολή, την Ιερουσαλήμ, την Αγίαν Γην και την μαρτυρικήν νήσον της Κύπρου''.

''Οι Προκαθήμενοι είχαν ιδιαίτερην συνάντηση με κεντρικόν θέμα την κατάσταση των Χριστιανών στην Μέση Ανατολή'', πρόσθεσε.

Σε δήλωση του, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε: ''Προσκαλέσαμε τους Αγίους αδελφούς να έρθουν στην Κύπρο''.

''Συζητήσαμε όλα αυτά τα θέματα και δηλώσαμε απερίφραστα ως Εκκλησία Κύπρου ότι θα είμεθα εις την διάθεση των τριών Πρεσβυγενών Πατριαρχείων όπως και των άλλων ομολογιών, γιατί αυτό είναι και το θέλημα του Θεού, να υπηρετούμε τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής, τους Χριστιανούς των Πατριαρχείων και της Εκκλησίας της Κύπρου, ούτως ώστε να μπορούν να υπερβαίνουν τις δυσκολίες εις την καθημερινή τους επίγεια πορεία. Τονίσαμε δε ότι θα είναι η χαρά μας, δεν θα είναι ενόχληση για μας, αλλά πραγματική χαρά να τους έχουμε συχνά, πυκνά στην Κύπρο, ούτως ώστε να αντιμετωπίζουμε τα διάφορα προβλήματα που αναφύονται εκάστοτε γιατί οι Εκκλησίες είναι ζωντανοί οργανισμοί και πάντοτε θα έχουν θέματα και προβλήματα προς αντιμετώπιση τους'', σημείωσε.

Σε ερώτηση ποιο είναι το πρόβλημα το οποίο απασχόλησε περισσότερο την σημερινή συνάντηση, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε ότι ''όλες οι Εκκλησίες και όλοι οι Χριστιανοί, ιδίως της Μέσης Ανατολής έχουμε τα ίδια προβλήματα''.

Είναι, συνέχισε, τα ίδια προβλήματα που απασχολούν και την Κύπρο και τα Ιεροσόλυμα, την Αντιόχεια, την Συρία, τον Λίβανο, την Αλεξάνδρεια, την Αφρική ολόκληρη.

''Εχουν αρκετές δυσκολίες οι Χριστιανοί στα μέρη αυτά'', συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν αυτή η συνάντηση γίνεται για να υπάρξει μια ομοφωνία ενώπιον του Συμβουλίου Εκκλησιών της Μέσης Ανατολής, απάντησε καταφατικά, λέγοντας ότι ''εν τη ενώσει ισχύς''.

''Η φωνή μας πλέον γίνεται πιο δυνατή όταν είμεθα ομόφωνοι. Και είμεθα ομόφωνοι αυτή την στιγμή. Ενώνουμε τις φωνές μας, τις δυνάμεις μας, ούτως ώστε η φωνή μας να πάει στα ώτα εκείνων που πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις'', ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση ποια είναι τα μέτρα που πρέπει να παρθούν για αντιμετωπιστούν οι δυσκολίες, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως υπάρχουν πάρα πολλά μέτρα.

''Ερχόμεθα σε επαφή με τους ανθρώπους που κυβερνούν αυτές τις χώρες, με τους Προέδρους, με τους Πρωθυπουργούς, με τους Υπουργούς Εξωτερικών. Για παράδειγμα όταν ήρθε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ βρήκα την ευκαιρία να πω και για τα Ιεροσόλυμα.

Οταν επισκεπτόμεθα μια άλλη χώρα ή όταν ο Άγιος Αλεξανδρείας πλησιάζει τον Πρόεδρο της Αιγύπτου θα πει και για την Κύπρο, όπως και ο Πατριάρχης Αντιοχείας όταν θα δει τον κ. Ασάντ θα του πει και για την Κύπρο. Έτσι, αντιμετωπίζονται τα διάφορα προβλήματα'', πρόσθεσε.

Καταλήγοντας ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε πως ''το ανακοινωθέν το λαμβάνουν υπόψη και οι Πρέσβεις εδώ στην Κύπρο που θα το ακούσουν αλλά και στο εξωτερικό, διότι τα ΜΜΕ διεθνοποιούν τα πάντα''.


ΠΗΓΗ:


Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων “Ρομφαία”

No comments:

Post a Comment