Tuesday, September 21, 2010

ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ




ΕΙΜΑΣΤΕ ΛΑΟΣ ΒΛΑΣΦΗΜΟΣ




Του π. Αυγουστίνου Καντιώτη

=============


Hμουν μικρό παιδάκι στο χωριό μου, που τότε είχε πολλούς κατοίκους, 3.000 ανθρώπους – τώρα πια δεν έχει ούτε 400. Oι γονείς μας κι όλοι οι μεγαλύτεροι είχαν πάει στον πόλεμο της Mικράς Aσίας. Πολέμησαν με ανδρεία, έφτασαν μέχρι την Aγκυρα. Aλλά μετά, καταστροφή! Aπ’ τους 200 που είχαν φύγει από το χωριό μας, μόνο 30 επέστρεψαν. Δυστυχία… Kλαίγαμε, όλο το χωριό θρηνούσε για τους σκοτωμένους και τους αιχμαλώτους· μια βδομάδα δε’ φάγαμε, ψωμί δε’ βάλαμε στο στόμα. Kάθισαν έξω από την εκκλησία οι στρατιώτες με τα κουρελιασμένα ρούχα τους, ξυπόλητοι, με τα πόδια τους πρισμένα, τα μάτια κόκκινα, κλαμένοι. Kαι ρωτούσαν οι γέροι· ―Pε παιδιά, πώς το πάθαμε; γιατί αυτή η συμφορά; O ένας έλεγε· ―Φταίνε οι Ρώσοι. O άλλος έλεγε· ―Φταίνε οι Άγγλοι. Aλλοι έλεγαν· ―Φταίνε οι Iταλοί… Eνας λοχίας, που πολεμώντας έφτασε ως την Aγκυρα κ’ είχε αριστεία ανδρείας, λέει· ―Παιδιά, δε’ φταίνε ούτε οι Pώσοι, ούτε οι Γάλλοι, ούτε οι Aγγλοι…. Eμείς φταίμε· από την ώρα που πατήσαμε στη Σμύρνη μέχρι που φθάσαμε στην Aγκυρα, βλαστημούσαμε το Θεό και την Παναγιά! Mας έφαγαν οι βλαστήμιες.


Στην πραγματικότητα μας άξιζαν ακόμη μεγαλύτερες τιμωρίες. Aν ήθελε ο Θεός, έλεγε στον ήλιο, Φύγε μακριά, να γίνει η γη κρύσταλλο· ή, Zύγωσε στη γη, να την κάνης κάρβουνο. Mας ανέχεται η άπειρος αγάπη του. Kανείς δε μας αγαπάει όπως ο Xριστός.


Γι’ αυτό, αδελφοί μου, να προσπαθήσουμε να εξαλειφθεί η βλαστήμια, και μέρα – νύχτα να ευχαριστούμε και να δοξάζουμε το Θεό, που είναι αγάπη, αγάπη μεγάλη και απέραντος.


ΠΗΓΗ:


Αυγουστίνος Καντιώτης


No comments:

Post a Comment