Sunday, August 22, 2010

ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝΤΑΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;




ΓΙΑΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΕΠΙΤΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΚΟΦΑΝΤΟΥΝΤΑΙ ΑΓΙΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ;


Του Γέροντος Παισίου

===================


Γιατί να επιτρέπει ο Θεός να ταλαιπωρούνται με δοκιμασίες, συκοφαντίες κ.λ.π. δίκαιοι άνθρωποι, ενώ έχουν εξαγνισμένη ψυχή;

Φυσικά τα κρίματα του Θεού είναι άβυσσος, αλλά μία από τις πολλές περιπτώσεις ίσως να είναι και αυτή, κατά τον λογισμό μου.

Εάν δεν επέτρεπε ο Θεός να συκοφαντηθούν και ορισμένοι δίκαιοι, πως θα μπορούσαν να καλυφθούν ορισμένοι ένοχοι, που δεν μπορούν να σηκώσουν το σφάλμα τους από εγωισμό; Η μεν γη δεν τους χωράει, και οι δαίμονες ευκαιρία ζητάνε να τους φέρουν σε απόγνωση, να κάνουν κακό στον εαυτό τους, να κολασθούν. Η πολλή όμως αγάπη του Θεού, για να μην απολεσθεί καμιά αδύνατη ψυχή, επιτρέπει να κατηγορούνται και να συκοφαντούνται και δίκαιοι άδικα, άλλα στο τέλος φανερώνεται η αλήθεια.

Με αυτόν δε τον τρόπο βοηθάει και εμάς να φέρουμε καλούς λογισμούς πάντα, για ό,τι κακό ακούμε να διαδίδεται για τον πλησίον μας και να αναρωτιόμαστε «μήπως είναι συκοφαντία;».

Τότε φυσικά παρηγορούνται και οι ένοχοι και σιγά - σιγά αισθάνονται την ενοχή τους, ελέγχονται από την συνείδηση τους και διορθώνονται, εάν έχουν καλή διάθεση. Με λίγα λόγια, ορισμένες φορές ο Θεός ελαφρώνει το βάρος των ενόχων με το να συκοφαντηθούν δυνατοί δίκαιοι.

Φυσικά οι αδικημένοι, είναι τα πιο αγαπημένα παιδιά του Θεού. Οι ίδιοι όμως, κατά τον λογισμό μου, δεν έχουν τέτοιους λογισμούς. Αντιθέτως πιστεύουν ότι μπορούσε να ήταν και οι ίδιοι ένοχοι, εάν τους εγκατέλειπε η Χάρις του Θεού, και να ήταν ακόμη και σε φυλακή ως ένοχοι και να τους έτρωγε και το σαράκι, ο έλεγχος της συνειδήσεως.

Ενώ σαν αδικημένοι, έχουν στην καρδιά τους τον αδικημένο Χριστό και αγάλλονται στην εξορία και στην φυλακή σαν στον Παράδεισο, διότι όπου Χριστός εκεί Παράδεισος.



ΠΗΓΗ:



MISHA

No comments:

Post a Comment