Friday, August 27, 2010

ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ: Ο ΦΙΛΟΠΑΤΡΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΣΤΗΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΟΡΕΙΑ ΗΠΕΙΡΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΠΡΟ




Χαιρετισμός
Μητροπολίτου Κονίτσης κ. ΑΝΔΡΕΟΥ
στην Πλατεία της Κονίτσης
κατά την Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά,
την παραμονή της εορτής του (23.8.2010).

Με πλήρη μεγαλοπρέπεια, με την παρουσία των Μητροπολιτών Καστορίας Σεραφείμ, Σερβίων και Κοζάνης Παύλου, Σεραφείμ Κυθήρων, Ολυμπίας και Τριφυλίας Χρυσοστόμου, και Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης Ανδρέου, με την συνοδεία της Στρατιωτικής Μπάντας της Μεραρχίας και του Στρατιωτικού Αγήματος και την συμμετοχή πλήθος κόσμου και επισήμων εορτάστηκε στην Κόνιτσα η Εορτή του Εθνοϊεραποστόλου Αγ. Κοσμά του Αιτωλού.

Κατά τον Εσπερινό ομίλησε με απλότητα και στην καρδιά των εκκλησιαζομένων ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ παίρνοντας αφορμή από τις Διδαχές του Αγίου και ακολούθησε η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Κοσμά προς την Κεντρική Πλατεία της Κονίτσης. Εκεί, μετά την δέηση, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης απηύθυνε προς το πυκνό ακροατήριο τους παρακάτω λόγους :

"Η ωραία και πάντα επίκαιρη μορφή του Εθναποστόλου Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, αγαπητοί αδελφοί, μας συγκέντρωσε για άλλη μια φορά σε πάνδημο εορτασμό της ιεράς Μνήμης του.

Ζούμε, αγαπητοί μου χριστιανοί, σε καιρούς δύσκολους και χαλεπούς. Όμως, το παράδειγμα του Αγ. Κοσμά του Αιτωλού μας δίνει κουράγιο και δύναμη, αφού εκείνος, παρ' ότι έζησε σε πολύ χειρότερες συνθήκες, όμως, με την Χάρη του Χριστού αγωνίσθηκε και βοήθησε το Έθνος να μην λυγίσει, αλλά να περιμένει με βεβαιότητα "το ποθούμενο", δηλ. την εθνική του αποκατάσταση. Γι' αυτό και εμείς από την ακριτική μας Επαρχία, στέλνουμε αδελφικό χαιρετισμό στους Βορειοηπειρώτες και στους Κυπρίους αδελφούς. Και λέμε, στους μεν Βορειοηπειρώτες, να μην φοβούνται από την εγκληματική διάθεση των "Τσάμηδων", να μην πτοούνται από όσα, και το ίδιο το Αλβανικό καθεστώς, απεργάζεται εις βάρος τους. Ψηλά οι καρδιές, ψηλά οι σημαίες, η Ελλάδα θα νικήσει, η Βόρειος Ήπειρος θα νικήσει. Αυτό το σύνθημα στέλνουμε στους Βορειοηπειρώτες αδελφούς. Εις δε τους Κυπρίους αδελφούς, να μην συμβιβαστούν με το ξαναζεσταμένο φαγητό του σχεδίου, του περιβοήτου σχεδίου του Ανάν, αλλά να έχουν υπ' όψιν τους εκείνο που λέει η Αγία Γραφή. "Δικαιοσύνην μάθετε οι ενοικούντες επί της γης". Και το άλλο "εμοί εκδίκησις, εγώ ανταποδώσω, λέγει Κύριος ο Θεός". Οι υποθέσεις, αδελφοί Βορειοηπειρώτες και αδελφοί Κύπριοι, οι υποθέσεις που αναλαμβάνει ο Θεός δεν χάνονται ποτέ, μα ποτέ. Στο τέλος ο Θεός και η αλήθεια θα νικούν.
Τελειώνοντας αυτήν την σύντομη προσλαλιά, να ευχαριστήσω τον Διοικητή της ιστορικής 8ης Μεραρχίας, τον αξιότιμο Ταξίαρχο κο Ευστάθιο Γκούντο, για την πρόθυμη ανταπόκριση του αιτήματός μας να συμμετάσχει η Μουσική της Μεραρχίας στον εορτασμό μας. Ευχαριστίες ανήκουν και στο Διοικητή του 583 Τ.Π. της Κονίτσης για το άγημα που πλαισιώνει την Λιτανεία μας. Να ευχηθούμε και στους δύο "και εις ανώτερα", στους δε καλούς μας στρατιώτες, που είναι "σάρκα από την σάρκα μας" και είναι δικά μας παιδιά, ευχόμαστε από καρδιάς "καλοί πολίτες". Ευχαριστούμε όλους εσάς για την αθρόα συμμετοχή σας στις εορταστικές μας εκδηλώσεις. Κι' ακόμη τον Νομάρχη Ιωαννίνων τον κ. Καχριμάνη, τον Διοικητή του 1ου Σώματος Στρατού Στρατηγό κ. Μπατζογάκη, τον Στρατηγό μας της Αστυνομίας, τον κ. Οικονόμου, ο οποίος θυμήθηκε σήμερα, και φαίνεται ότι πάντοτε το θυμάται, ότι είναι "παιδί του Σεβαστιανού". Κι' εγώ το χάρηκα ιδιαιτέρως που το άκουσα το πρωί στα εγκαίνια του νέου Αστυνομικού Τμήματος στην Κόνιτσα, και είπα "δόξα τω Θεώ" ο σπόρος που έσπειρε ο αείμνηστος προκάτοχός μου και πνευματικός μου πατέρας και δικός σας πατέρας, δεν πήγε χαμένος. "Δόξα τω Θεώ πάντων ένεκεν".

Χρόνια πολλά σε όλους, ευλογημένα και άγια. Ψηλά οι καρδιές, ψηλά οι σημαίες, η Ελλάδα θα νικήσει, η Βόρειος Ήπειρος θα νικήσει, αγαπητοί αδελφοί".
Χ. Παρατηρητής

ΠΗΓΗ:


ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

No comments:

Post a Comment