Monday, July 19, 2010

ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΝΤΕΒΤΕΦ ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ



ΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΕΣ ΡΙΖΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΜΕΝΒΕΝΤΕΦ

ΚΑΙ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΑΜΝΗΣΙΑΣ


Του Νίκου Παπαχρήστου

====================

Πριν μερικές ημέρες στην Αγία Πετρούπολη πραγματοποιήθηκε ένα συνέδριο με τίτλο «Διάλογος της Πετρούπολης». Τις εργασίες του παρακολούθησαν Ιεράρχες και κληρικοί του Πατριαρχείου Μόσχας, πολιτικοί, κρατικοί λειτουργοί καθώς και άνθρωποι από τον χώρο των Γραμμάτων της Ρωσίας. Στο πλαίσιο του συνεδρίου συζητήθηκε και ο ρόλος της Εκκλησίας στην Ευρώπη. Κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών παρέστησαν και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Γερμανίδα Καγκελάριος κυρία Άνγκελα Μέρκελ, που εκείνες τις ημέρες πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη στη χώρα. Θα σταθώ σε ένα σημείο της ομιλίας του Προέδρου Μεντβέντεφ, έτσι όπως αυτό δημοσιεύθηκε σε διάφορα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων και ιστοσελίδες, στο οποίο επισήμανε ότι «πολύ σημαντικός είναι ο πνευματικός διάλογος. Τόσο στη ρωσική όσο και στη γερμανική κοινωνία υπάρχουν αξίες, οι οποίες βασίζονται στις χριστιανικές ρίζες που θα μας ενοποιούν και στο περαιτέρω».


Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ, απευθυνόμενος επί της ουσίας στην Καγκελάριο Μέρκελ, είπε κάτι που πολλοί ευρωπαίοι ομόλογοι του είτε έχουν ξεχάσει είτε μάλλον φοβούνται – αν δεν τους προκαλεί αποστροφή - να ομολογήσουν. Ότι η Ευρώπη και οι λαοί της στηρίζονται όχι μόνο στην ελληνορωμαϊκή κληρονομιά – που και αυτήν σχεδόν κοντεύουμε να ξεχάσουμε – αλλά και σε χριστιανικές ρίζες. Και αν κάποτε η συζήτηση γινόταν για το αν αυτή η χριστιανική παράδοση θα αναφέρονταν στο προοίμιο του Ευρωπαϊκού Συντάγματος – που τελικά δεν υιοθετήθηκε – σήμερα κάποιοι ηγέτες της Ευρώπης φαίνεται με κάθε τρόπο να προσπαθούν να την αποκηρύξουν. Να τη διαγράψουν, να την σβήσουν όχι τόσο από την ιστορία – που και αυτό επιχειρούν ορισμένοι - αλλά από την σύγχρονη και ζώσα πραγματικότητα.


Δεν ξέρω αν ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ αισθάνεται μόνος όταν διατυπώνει αυτές τις θέσεις. Δεν ξέρω πως αισθάνθηκε η Χριστιανοδημοκράτης κυρία Μέρκελ στο άκουσμα της τοποθέτησης του ρώσου προέδρου. Δεν ξέρω αν τα λόγια του ταξίδεψαν στην χειμαζόμενη οικονομικά Ευρώπη. Αμφιβάλλω αν βρήκαν υποστηρικτές – όχι στα λόγια, αλλά στα έργα – στην Ελλάδα.


Έτσι το βάρος υπενθύμισης των χριστιανικών ριζών της Ευρώπης μάλλον πέφτει στους ώμους των Εκκλησιών και των επικεφαλής των. Ίσως εκτός από τον επανευαγελισμό των πιστών χρειαστεί να προχωρήσουν και στην εκ νέου διδασκαλία της χριστιανικής ιστορίας της γηραιάς ηπείρου.


Διαφορετικά είναι αναπόφευκτο να επικρατήσει μια ιδιότυπη «συλλογική αμνησία» που κάποιοι επιδιώκουν να επιβάλλουν στους λαούς της Ευρώπης…



ΠΗΓΗ:


ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΕΙΔΗΣΕΩΝ “ΑΜΗΝ”

No comments:

Post a Comment