Wednesday, July 28, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΜΑΚΑΡΙΟΥ ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ, "ΤΥΧΙΚΩ ΑΠΟΣΤΟΛΩ"





ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

_______



Μακαρίου Παπαχριστοφόρου, “Τυχικώ τω Αποστόλω”, Γαλάτα 2006, σσ. 47.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

==============


Το βιβλίο “Τυχικώ τω Αποστόλω” είναι ένα συναξάρι του Αγίου Τυχικού.


Το προλογίζει με εκτενή πρόλογο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος στον οποίο υπογραμμίζει τη μεγάλη προσωπική συμβολή του στην ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Τυχικού στην Εσω Γαλάτα.


Η ανέγερση του εξωκκλησιού έδωσε την αφορμή στον κ. Παπαχριστοφόρου να συντάξει το συναξάρι του Αγίου Τυχικού.


Ο Αγιος Τυχικός καταγόταν από την Εφεσο και προσηλυτίστηκε στο χριστιανισμό από τον Απόστολο Παύλο. Το όνομά του απαντάται στις Πράξεις των Αποστόλων και σε πέντε επιστολές του Αποστόλου Παύλου του οποίου έγινε μαθητής και συνοδός σε ιεραποστολικές περιοδείες.


Οταν το 59-61 ο Απόστολος Παύλος φυλακίστηκε στη Ρώμη έστειλε τον Επαφρά και τον Τυχικό στην Κύπρο στον Αρχιεπίσκοπο Ηρακλείδιο για να αναπληρώσουν το κενό που δημιουργήθηκε μετά το μαρτύριο του Αποστόλου Βαρνάβα. Ετσι ο Αγιος Τυχικός κατέστη πρώτος επίσκοπος Νεαπόλεως (της σημερινής Λεμεσού).


Αργότερα επέστρεψε κοντά στον Απόστολο Παύλο στη Ρώμη όπου και παρέμεινε μέχρι τον αποκεφαλισμό του και από εκεί αναχώρησε για την Εφεσο.


Ο Αγιος Τυχικός ανήκε στους 70 Αποστόλους και ήταν άνθρωπος υπακοής και εκ των λίαν στενών συνεργατών του Αποστόλου Παύλου.


Εκκλησίες προς τιμή του Αγίου Τυχικού σώζονται στην Πάφο, στην Αγία Φύλα Λεμεσού και στη Γαλάτα. Η ανέγερση ναού προς τιμήν του Αγίου Τυχικού στην Εσω Γαλάτα ακολούθησε την τοπική αρχιτεκτονική και σεβάστηκε το χώρο και τα υλικά της περιοχής που χτίστηκε. Αγιογραφήθηκε με νωπογραφίες και αποτελεί καύχημα της Σολέας χτισμένος σε μια πανέμορφη καταπράσινη κοιλάδα.


Η αξιόλογη αυτή εργασία του κ. Παπαχριστοφόρου είναι συμβολή στην Κυπριακή Αγιολογία και στην Εκκλησιαστική ιστορία της Κύπρου. Είναι ιδιαίτερα πολύτιμη για την ιστορία της Μητροπόλεως Μόρφου και μάλιστα της Σολέας όπου και η προσωρινή έδρα του Σεβασμιότατου κ. Νεόφυτου.


Ο βίος του Αγίου όπως τονίζει ο κ. Παπαχριστοφόρου, είναι ζωντανό κήρυγμα, που μας θυμίζει ότι τα αιματοβαμμένα χώματα της Κύπρου ήταν Ελληνικά από το λυκαυγές της Ιστορίας και χριστιανικά από την εποχή των αποστόλων οι οποίοι σε επανειλημμένες περιοδείες τους εξαγίασαν με το κήρυγμα και το μαρτύριό τους τα εδάφη της Ελληνορθόδοξης μεγαλονήσου Κύπρου.


Πολύ καλαίσθητη έκδοση που τιμά τον καλό συγγραφέα, το Μητροπολίτη Μόρφου και όσους άλλους πατέρες και αδελφούς συνέδραμαν την έκδοση του βιβλίου όπως και την ανέγερση της εκκλησίας του Αγίου Τυχικού στη Γαλάτα.

No comments:

Post a Comment