Thursday, July 22, 2010

ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ







ΛΙΑΝ ΘΛΙΒΕΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ!


ΝΟΜΙΜΗ Η ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΤΟΥ ΚΟΣΣΟΒΟΥ ΑΠΕΦΑΝΘΗ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΧΑΓΗΣ

=============


Η μονομερής πράξη απόσχισης του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας, απεφάνθη την Πέμπτη το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης (ICJ), σε μία απόφαση μη δεσμευτικού χαρακτήρα, η οποία δύναται όμως να λειτουργήσει ως προηγούμενο και να ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης παγκοσμίως.


Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα οδηγήσει πιθανώς στην αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από περισσότερες χώρες και θα φέρει την Πρίστινα πιο κοντά στην ένταξη στα Ηνωμένα Έθνη, ενώ θα έχει συνέπειες και ως προς τις στάσιμες διαπραγματεύσεις της Σερβίας με την ΕΕ.


Το καθεστώς του Κοσόβου αναγνωρίζεται σήμερα από 69 χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και 22 εκ των 27 κρατών-μελών της ΕΕ.


Το Διεθνές Δίκαιο δεν εμπεριέχει καμία «απαγόρευση στις πράξεις ανακήρυξης ανεξαρτησίας», δήλωσε ο πρόεδρος του Δικαστηρίου Χισάσι Οβάντα κατά την ανάγνωση της πολυαναμενόμενης απόφασης το απόγευμα της Πέμπτης.


Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ αποφάσισε με πλειοψηφία στις 8 Οκτωβρίου του 2008 να ικανοποιήσει το αίτημα της Σερβίας για την εξέταση της νομιμότητας της μονομερούς πράξης ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνοντας την εντολή, ξεκίνησε στις 2 Δεκεμβρίου του 2009 την ακροαματική διαδικασία.


Την άποψή τους για το θέμα εξέθεσαν, γραπτώς ή προφορικώς, 36 χώρες, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στα δικαστικά χρονικά του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης. Ενδεικτικό του ενδιαφέροντος που υπάρχει για το ζήτημα αποτελεί η συμμετοχή της Κίνας, που ποτέ στο παρελθόν δεν συμμετείχε σε ανάλογη διαδικασία.


Κατά την ακρόαση, οι 15 δικαστές ζήτησαν από τους εκπροσώπους των κρατών να τοποθετηθούν πάνω σε διάφορα ερωτήματα, σχετικά με το θέμα, εκ των οποίων τα δύο θεωρούνται σημαντικότερα. Το πρώτο αφορά τη νομιμότητα και διατυπώθηκε ως εξής: «επιτρέπεται η ανεξαρτητοποίηση τμήματος χώρας υπό συνθήκες που δεν είναι αποικιοκρατικές;».


Το δεύτερο ερώτημα έχει, επίσης, ευρεία διάσταση και σημασία: «Μήπως το κείμενο για το οριστικό καθεστώς του Κοσόβου που παρουσιάστηκε στο Ραμπουγιέ [σ.σ. το 1999, δεν το αποδέχθηκε η Σερβία] κατοχυρώνει το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των εθνοτήτων;».


Η απόφαση του δικαστηρίου έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα. Κατά γενική εκτίμηση, ωστόσο, θα επηρεάσει τις εξελίξεις στο ζήτημα του Κοσόβου και ενδεχομένως σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς η κατοχύρωση της απόσχισης των Αλβανών ίσως ενισχύσει τάσεις αυτοδιάθεσης που εκδηλώνονται σε διάφορα σημεία του πλανήτη.


Για την πολιτική ηγεσία της Σερβίας μία καταδίκη της ανεξαρτητοποίησης θα άνοιγε το δρόμο για την έναρξη νέων διαπραγματεύσεων.


Η αλβανική πλευρά είχε όμως ήδη διαμηνύσει ότι καμία απόφαση δεν μπορεί να αναγκάσει την Πρίστινα να αποδεχθεί νέες διαπραγματεύσεις. Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου και ο πρωθυπουργός, Χασίμ Θάτσι, με δηλώσεις τους τις τελευταίες ημέρες δεν άφηναν κανένα περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης για το οριστικό καθεστώς.



***************



ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟΥ

____________


Ικανοποίηση Κοσοβάρου προέδρου

Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ) αίρει και τις τελευταίες αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει ακόμη την ανεξαρτησία του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα στους δημοσιογράφους ο Kοσοβάρος πρόεδρος Φατμίρ Σεϊντίου.

«Η απόφαση αίρει τελικά όλες τις αμφιβολίες που θα μπορούσαν να έχουν οι χώρες που δεν αναγνωρίζουν ακόμα τη Δημοκρατία του Κοσόβου», τόνισε ο Σεϊντίου χαρακτηρίζοντας την σημερινή ημέρα «ευλογημένη για τη Δημοκρατία του Κοσόβου και όλων των πολιτών της». Ο πρόεδρος Σεϊντίου κάλεσε όλες τις χώρες που δεν έχουν αναγνωρίσει το Κόσοβο ως «κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτους» να το κάνουν «το συντομότερο δυνατόν».

«Καλούμε τη Δημοκρατία της Σερβίας και στην περίπτωση αυτή τον πρόεδρο Τάντιτς και την κυβέρνησή του να εγκαταλείψουν την προσέγγιση που είχαν μέχρι τώρα. Ο κοινός δρόμος για τις δύο χώρες, καθώς και για άλλες χώρες της περιοχής, οδηγεί προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ», είπε ακόμη ο κοσοβάρος πρόεδρος και σημείωσε: «Το Κόσοβο όμως δεν αποτελεί προηγούμενο για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση» αυτονομιστικής επιδίωξης.

Μπερίσα: Ιστορική η απόφαση της Χάγης για το Κόσοβο

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα χαρακτήρισε «ιστορική» την απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που απεφάνθη ότι η κήρυξη το 2008 από το Κόσοβο της ανεξαρτησίας του δεν συνιστά παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο κ. Μπερίσα τόνισε ότι η απόφαση αυτή συμβάλει στη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι βοηθάει στην δημιουργία νέας προοπτικής στις σχέσεις Αλβανών και Σέρβων. Ο ίδιος ανέφερε ότι δύο σημαντικοί λαοί της περιοχής μοιράζονται κοινά ευρωπαϊκά ιδανικά, παρά τις διαφορές του παρελθόντος.

Σφοδρή αντίδραση Σερβίας

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει «ποτέ» την αυτο-ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας Βουκ Γέρεμιτς, μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (CIJ).

«Εμείς ποτέ δεν θα αναγνωρίσoυμε τη μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου», δήλωσε στον Τύπο ο αρχηγός της σερβικής διπλωματίας, που ήταν παρών στη Χάγη, όταν το CIJ γνωμοδότησε ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

«Οι δύσκολες ημέρες είναι μπροστά μας, μεγάλες προκλήσεις. Είναι καθοριστικής σημασίας η διασφάλιση της ειρήνης και της σταθερότητας σε ολόκληρη την επικράτεια της επαρχίας (Κόσοβο). Είναι ζωτικής σημασίας το ότι οι πολίτες μας δεν απαντούν σε ενδεχόμενες προκλήσεις. Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε την ηρεμία μας, να είμαστε επίμονοι, αποφασιστικοί και ενωμένοι για τη συνέχιση αυτού του αγώνα», τόνισε ο Γέρεμιτς.

Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για τυχόν «προκλήσεις»

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν προειδοποίησε σήμερα κατά της οποιασδήποτε «πρόκλησης», μετά την γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CΙJ). «Ο γγ καλεί τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφύγουν την οποιαδήποτε ενέργεια που μπορεί να εκληφθεί ως προκλητική και θα μπορούσε να προκαλέσει την αποτυχία του διαλόγου», δήλωσε ο Μάρτιν Νεσίρσκι, εκπρόσωπος του κ. Μπαν σε συνέντευξη Τύπου.

Το Βελιγράδι είχε λάβει στις 8 Οκτωβρίου του 2008 την υπόσχεση ότι η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ θα ζητήσει από το CΙJ, κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών, γνωμοδότηση σχετικά με τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου στις 17 Φεβρουαρίου του 2008.

Δεν αλλάζει τη θέση της η Ρωσία

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας, που είναι εχθρική προς την αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.

«Η θέση μας σχετικά με τη μη αναγνώριση της ανεξαρτησίας του Κοσόβου παραμένει αμετάβλητη», τονίζει το ρωσικό υπουργείο. «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της εξακολούθησης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Είναι σημαντικό ότι το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας κυρίως ότι δεν εξέτασε στο σύνολο του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», αναφέρει ακόμη το ρωσικό υπουργείο.

Γερμανία: Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών, Γκουίντο Βεστερβέλε, κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον».

«Ζητώ από τους πολιτικούς ηγέτες στο Βελιγράδι και την Πρίστινα να κοιτάξουν προς το ευρωπαϊκό τους μέλλον και να αντιμετωπίσουν εποικοδομητικά και ρεαλιστικά τις υποθέσεις της καθημερινής τους συγκατοίκησης προς το συμφέρον του πληθυσμού των χωρών τους. Τώρα απαιτούνται η πολιτική και ο διάλογος», είπε ο Βεστερβέλε και πρόσθεσε ότι «το μέλλον της Σερβίας και του Κοσόβου βρίσκεται στους κόλπους της ΕΕ».

Θετική αντίδραση των ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρέτισαν τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου (CIJ), το οποίο εκτιμά ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβίασε το διεθνές δίκαιο, και κάλεσαν τα ευρωπαϊκά έθνη να «ενωθούν» μετά την απόφαση του δικαστηρίου.

«Η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου επιβεβαίωσε τη νομιμότητα της ανακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου. Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Κρόουλι. «Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί για ένα κοινό μέλλον», πρόσθεσε.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είχε τηλεφωνήσει στον Σέρβο πρόεδρο Μπόρις Τάντιτς και είχε επιβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη της Ουάσινγκτον σε ένα δημοκρατικό, πολυεθνικό Κόσοβο.

Κατά τη συνομιλία που είχαν, πριν από την έκδοση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, ο Μπάιντεν επανέλαβε τη σταθερή προσήλωση των ΗΠΑ στην εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Κοσόβου και κάλεσε την κυβέρνηση της Σερβίας να εργαστεί εποικοδομητικά για την επίλυση των πρακτικών ζητημάτων με το Κόσοβο. Το διεθνές δικαστήριο απεφάνθη, λίγη ώρα μετά, πως η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου το 2008 δεν συνιστά παραβίαση της διεθνούς νομοθεσίας.

Η απόφαση δεν επηρεάζει το έργο της KFOR

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, Αντερς Φογκ Ράσμουσεν, δήλωσε ότι η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου δεν παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, δεν θα επηρεάσει τις δραστηριότητες της αποστολής στο Κόσοβο.

Ο κ. Ράσμουσεν ανέφερε ότι η KFOR θα συνεχίσει κανονικά το έργο της με στόχο τη διατήρηση της σταθερότητας στο Κόσοβο, προς όφελος όλων των κοινοτήτων στην περιοχή.


ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ "ΕΘΝΟΥΣ"

________

Το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε έτσι την προσφυγή με την οποία η Σερβία υποστήριζε ότι η απόσχιση/ανεξαρτητοποίηση του Κοσσυφοπεδίου συνιστούσε παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας.

Κατά την αιτιολόγηση της απόφασης, ο πρόεδρος του Διεθνούς Δικαστηρίου Χισάσι Οουάντα, ανέφερε ότι στο διεθνές δίκαιο δεν υπάρχουν κείμενες απαγορεύσεις εναντίον της μονομερούς ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου: «Κατά συνέπεια, κρίνει ότι η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του την 17η Φεβρουαρίου του 2008 δεν συνιστούσε παραβίαση εν γένει του διεθνούς δικαίου».

Υπέρ της απόφασης ψήφισαν δέκα δικαστές, έναντι τεσσάρων που μειοψήφισαν.

Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου βρίσκει σε πλήρη ετοιμότητα τις υπό νατοϊκή επίβλεψη δυνάμεις του ΟΗΕ που βρίσκονται στην περιοχή. Σχεδόν προειδοποιητικά ο επικεφαλής τους, έσπευσε να δηλώσει ότι οι 10.000 άνδρες της ειρηνευτικής αποστολής είναι έτοιμοι να αντιμετωπίσουν κάθε πιθανή ανάφλεξη βίας.

Σήμερα το Κόσοβο αναγνωρίζεται από 69 κράτη του ΟΗΕ, ανάμεσα στα οποία οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Τουρκία, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η FYROM και βεβαίως η Αλβανία. Ανάμεσα στις χώρες που δεν το αναγνωρίζουν είναι η χώρα μας, η Σερβία, η Βοσνία, η Ρωσία, η Κίνα, η Ινδία, η Ισπανία, η Σλοβακία και η Ρουμανία.

Από το 1998 έως το 2008, το Κόσοβο διοικήθηκε από δυνάμεις των Ηνωμένων Εθνών εωσότου το Φεβρουάριο του 2008 το κοινοβούλιό του ψήφισε την ανεξαρτητοποίηση.

Η διαμάχη Σερβίας -Κοσόβου παραμένει ένα από τα προσκόμματα αλλά και μέσο εκβιασμού της Σερβίας, στην πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ στο βόρειο τμήμα του Κοσόβου οι εντάσεις ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους παραμένουν ζωντανές και συχνά ξεσπάνε συγκρούσεις.

«Η Σερβία δεν θα αλλάξει την πολιτική της σχετικά με το Κόσοβο και δεν θα αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του, παρά την απόφαση Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης», δήλωσε μετά την απόφαση ο Σέρβος Υπουργός Εξωτερικών Βουκ Γιέρεμιτς.

Ο Λευκός Οίκος, που με δήλωση του Αντιπροέδρου Τζο Μπάϊντεν είχε επαναβεβαιώσει την πλήρη υποστήριξη των ΗΠΑ για ένα «ανεξάρτητο, ενιαίο, δημοκρατικό και πολυεθνικό Κόσοβο» χαιρέτισε όπως ήταν φυσικό τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου: «Υποστηρίζουμε την απόφαση αυτή. Ήρθε η ώρα για την Ευρώπη να ενωθεί προς ένα κοινό μέλλον» ήταν η -τυπικά αβαρής- αμερικάνικη τοποθέτηση του Φίλιπ Κρόουλι, εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Στη Μόσχα, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε ότι η γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου δεν αλλάζει σε τίποτα τη θέση της Ρωσίας: «Πιστεύουμε ότι η επίλυση του προβλήματος του Κοσόβου είναι δυνατή μόνο μέσω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών(...) Είναι σημαντικό πάντως που το Δικαστήριο έχει δώσει τη γνώμη του μόνο σχετικά με τη ανακήρυξη (της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου), τονίζοντας ότι δεν εξέτασε στο σύνολό του το ζήτημα του δικαιώματος του Κοσόβου για μονομερή χωρισμό από τη Σερβία», προσθέτει το ρωσικό υπουργείο.

Αναμένεται πάντως τοποθέτηση του πρωθυπουργού Βλαντιμίρ Πούτιν που στο πρόσφατο παρελθόν είχε χαρακτηρίσει «επαίσχυντη, ανήθικη και παράνομη την πρόθεση αναγνώρισης της απόσχισης της νότιας σερβικής επαρχίας».

Στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε κάλεσε το Βελιγράδι και την Πρίστινα να κινηθούν προς «το ευρωπαϊκό τους μέλλον», μετά τη γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου.

Το Κοσσυφοπέδιο είναι μία πάμφτωχη σε πόρους περιοχή της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Σήμερα η συντριπτική (90%) πλειονότητα του πληθυσμού (2 εκατομμύρια) είναι αλβανική.

Οι Σέρβοι θεωρούν το Κόσοβο κοιτίδα του έθνους τους. Αποτέλεσε τη γη που τους υποδέχθηκε στη βαλκανική χερσόνησο τον 7ο μ.Χ αιώνα, στέγασε επί μακρόν την έδρα της πρώτης εκκλησιαστικής τους οργάνωσης και κατέληξε μαρτυρτική αλλά και καθοριστική για την διαμόρφωση της εθνικής τους συνείδησης με τη μάχη του Κοσσυφοπεδίου του 1389, που συνιστά για τους Σέρβους την ιστορική αντιστοιχία της Αλωσης της Πόλης.




ΠΗΓΗ:


Θρησκευτικά,


In.gr.,


Ακτίνες,


ethnos.gr/#,


kathimerini.gr/4

No comments:

Post a Comment