Friday, July 23, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ-ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗ ΑΝΑΝΙΑ ΚΟΥΣΤΕΝΗ, ΝΕΦΟΣ ΜΑΡΤΥΡΩΝ, ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΝΕΟΜΑΡΤΥΡΕΣ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

_______


Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη, Νέφος μαρτύρων, Λόγοι για τους Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας, Τόμος Γ΄, Ακτή, Λευκωσία 2009, σσ. 177.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===============


Ακουα από καιρό πιστούς να μιλούν επαινετικά για τις ομιλίες του άγνωστου μου - και στην όψη ακόμη - Αρχιμανδρίτη Ανανία Κουστένη. Είναι η πρώτη φορά, όμως, που μου δίνεται η δυνατότητα να διαβάσω απομαγνητοφωνημένες ομιλίες του.


Στο παρόντα τόμο - τον τρίτο στη σειρά “Νέφος μαρτύρων, Λόγοι για τους Νεομάρτυρες της Τουρκοκρατίας” - περιλαμβάνονται οκτώ λόγοι για επτά νεομάρτυρες της Εκκλησίας μας: Τους Κωνσταντίνο Υδραίο, Γεώργιο Χιοπολίτη, Ιερομάρτυρα Σεραφείμ, Μιχαήλ Πακνανά, Γρηγόριο Ε΄, εθνομάρτυρα Ανανία και Αγιο Νικόδημο Αγιορείτη, που μαρτύρησαν όλοι την εποχή της Τουρκοκρατίας.


Οι ομιλίες του π. Ανανία, που περιέχονται σε αυτό το βιβλίο είναι χαρακτηριστικό δείγμα λαικού αγιολογικού κηρύγματος. Χρησιμοποιεί στο λόγο του μικρές προτάσεις. Περιγράφει παραστατικά. Διηγείται με ζωντάνια τους βίους των Αγίων και τους κάνει προσιτούς ως αγιολογικά κηρύγματα στους πιστούς.


Κάνει έντεχνα αναφορά σε γεγονότα, που δεν είναι μερικές φορές κολακευτικά για εκκλησιαστικά πρόσωπα, αλλά με μαεστρικό τρόπο, ώστε να μη σκανδαλίσει. Κατορθώνει έτσι να αποστρέψει την προσοχή των ακροατών του από τα μελανά στοιχεία της εκκλησιαστικής ιστορίας χωρίς να μπορεί να κατηγορηθεί ότι αποφεύγει αναφορά σε αυτά.


Κάνει πολλές παρεμβάσεις στη σύγχρονη επικαιρότητα και τη σχολιάζει πάντοτε με απολογητική διάθεση.


Προβάλλει τη σημασία της Ορθοδοξίας και της Εκκλησίας ως της Κιβωτού του ευλογημένου μας Γένους. Χτυπά τους εχθρούς της Εκκλησίας χωρίς να τηρεί τα προσχήματα αλλά προσεκτικά.


Δεν μπόρεσα πάντοτε να συμφωνήσω με τις παρεμβάσεις και τις εκτιμήσεις του για την επικαιρότητα αλλά ομολογώ ότι τα καταφέρνει περίφημα να πει τα δικά του με τρόπο που να μην προκαλέσει ή να σκανδαλίσει τους διαφωνούντες. Εχει το θάρρος της γνώμης του και λέγει αυτά που πιστεύει αλλά με ένα κομψό τρόπο. Μιλά για όλα. Ονομαστικά. Και για τους πολιτικούς άρχοντες και για τα εκκλησιαστικά πρόσωπα.


Πληροφορούμαι ότι κυκλοφορούν δεκάδες τόμοι με ομιλίες του και ότι στις ομιλίες του έχει πολλούς ακροατές.


Στην εισαγωγή του ο ακάματος κ. Νίκος Ορφανίδης που υπηρετεί με πραγματικό ζήλο την παιδεία και τα Ελληνικά γράμματα στην Κύπρο για πολλές δεκαετίες αναφέρεται στις ομιλίες του π. Ανανία με σεβασμό και αγάπη.


Εύχομαι ο Θεός να φωτίζει τον π. Ανανία να λέγει στις ομιλίες του πάντα τα σωστά και οι αναγνώστες των λόγων του και οι ακροατές των ομιλιών του να παίρνουν ότι καλύτερο έχει να προσφέρει για τη δόξα του Χριστού και της Ορθόδοξης Εκκλησίας Του.

No comments:

Post a Comment