Friday, July 30, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ-ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ, ΤΟ ΜΥΣΤΗΡΙΟ ΤΟΥ ΓΑΜΟΥ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

_______


Ιερομονάχου Γρηγορίου, Το μυστήριο του γάμου, Κοινωνία αγάπης, “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”, Θεσσαλονίκη 2010, σσ. 61.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Παρακαλώ το Αγιο Θεό να προστατεύει τους καλούς πατέρες και αδελφούς του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” που εργάζονται τόσο αθόρυβα αλλά και τόσο αποτελεσματικά για την προβολή της Ελληνορθόδοξης μας παράδοσης.


Είναι απίστευτο πώς κατόρθωσαν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα από τη σύστασή τους να επιτελέσουν τόσα πολλά και τόσα ουσιαστικά.


Αυτή τη φορά μας προσφέρουν την εργασία ενός ενάρετου ιερομόναχου με ουσιαστική θεολογική παιδεία που ασκητεύει από δεκαετίες στο Αγιον Ορος.


Ο π. Γρηγόριος είναι κληρικός με μεγάλη θύραθεν και θεολογκή παιδεία όχι μόνον ακαδημαική αλλά και εμπειρική. Ανήκει στο στενό κύκλο των μαθητών του Γέροντος Παισίου και οι γνώσεις του για τα λειτουργικά θέματα είναι απαράμιλλες.


Σ’ αυτό το τεύχος ο π. Γρηγόριος μας προσφέρει τους καρπούς της γνώσης του ως πνευματικός και δίνει τις συμβουλές του για το μυστήριο του γάμου. Απευθύνεται σε όλους: Το σύζυγο, τη σύζυγο, τα παιδιά, τα πεθερικά και τους πνευματικούς του αντρογύνου. Μιλά για τις προγαμιαίες σχέσεις, την προετοιμασία για το γάμο, τον αρραβώνα κτλ..


Αντιμετωπίζει το θέμα με αυστηρά ορθόδοξα κριτήρια. Δεν παζαρεύει τις αλήθειες της πίστεως. Ταυτόχρονα είναι γραμμένο με τρόπο που δεν προκαλεί. Αναπαύει τον αναγνώστη. Η φωνή του ακούγεται ως “αύρα λεπτή”! Οχι ως καταρράκτης. Ο αναγνώστης συνειδητοποιεί ότι ακούει τη στοργική φωνή ενός πνευματικού πατέρα που μιλά με διάκριση και πόνο για την έλλειψη χριστιανικής προοπτικής στο γάμο από τους πλείστους ανθρώπους.


Χάρηκα ιδιαίτερα να διαβάσω ύστερα από χρόνια κείμενο του λίαν σεβαστού μου π. Γρηγόριου ενός ιερομόναχου που εμπνέει τους πιστούς με το ορθόδοξο του φρόνημα, το αυστηρό ασκητικό του ήθος και την πατρική του αγάπη.


Ευχαριστούμε θερμά τον σεβαστό Γέροντα, και το σωματείο “Ενωμένη Ρωμηοσύνη” για την έκδοση, και συνιστούμε, εκ μέσης καρδίας, το ωραιότατο και λίαν ευανάγνωστο βιβλίο του π. Γρηγορίου.


Ας σημειωθεί τούτο το αξιοσημείωτο. Το έργο προφέρεται δωρεάν όπως πολλές άλλες εκδόσεις του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”. Και όλα αυτά εν μέσω της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η πατρίδα μας. Αυτό το πνεύμα της κατά Χριστόν αγάπης και θυσίας και του Ελληνικού φιλότιμου έχουν οι καλοί αδελφοί του σωματείου “Ενωμένη Ρωμηοσύνη”. Ο Θεός ας τους στηρίζει και ας τους φυλάγει πάντοτε μέσα στην πολιτεία της ταπείνωσης για να συνεχίσουν να προσφέρουν καρπούς υπακοής με τον ίδιο ζήλο προς δόξαν Θεού και της Αγίας Του Εκκλησίας.

No comments:

Post a Comment