Tuesday, July 20, 2010

Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ




Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΜΟΣΧΑΣ ΔΗΛΩΣΕ ΟΤΙ ΣΥΜΦΩΝΕΙ

ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ

==========


Κοινές θέσεις με τον Πάπα Βενέδικτο 16ο πάνω σε ζητήματα ηθικής δήλωσε ότι έχει ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος. Η δήλωση του Προκαθημένου του Πατριαρχείου Μόσχας έρχεται σε μια περίοδο που το Βατικανό και ο Πάπας αντιμετωπίζουν την κριτική μερίδας του διεθνούς Τύπου και της κοινής γνώμης για τα σκάνδαλα παιδεραστίας και σεξουαλικής κακοποίησης στα οποία εμπλέκονται ρωμαιοκαθολικοί κληρικοί.


Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, λίγο πριν την άφιξή του στην Οδησσό, ο Πατριάρχης Μόσχας εμφανίστηκε αισιόδοξος από τις θέσεις που διατυπώνει σε διάφορα ηθικά ζητήματα το Βατικανό και υπενθύμισε ότι ο Πάπας δέχεται συχνά κριτική «από φιλελεύθερους Θεολόγους και φιλελεύθερα ΜΜΕ στη Δύση» για τις απόψεις του.


«Σε πολλά δημόσια και ηθικά ζητήματα η προσέγγισή του συμπίπτει απόλυτα με την προσέγγιση της Ρωσικής Ορθοδόξου Εκκλησίας. Αυτό μας δίνει μια ευκαιρία να υποστηρίξουμε τις Χριστιανικές αξίες μαζί με τον Καθολική Εκκλησία, και ειδικότερα σε διεθνείς οργανισμούς και σε διεθνές επίπεδο» είπε ο Πατριάρχης Κύριλλος


Την ίδια στιγμή, ο κ.Κύριλλος αναγνώρισε «πολύ επικίνδυνα φαινόμενα» στο σύγχρονο Προτεσταντισμό, όταν Χριστιανοί «επιτρέπουν αμαρτωλά στοιχεία του κόσμου να διεισδύσουν στο εσωτερικό τους και τα δικαιολογούν εφόσον προσφέρονται από την κοσμική κοινωνία». Ως αποτέλεσμα, συνέχισε, «κοσμικές φιλοσοφικές φράσεις επαναλαμβάνονται στις Προτεσταντικές Εκκλησίες και αποκτούν ρίζες στην θεολογική σκέψη».


Και έφερε ως παράδειγμα το ζήτημα της χειροτονίας των γυναικών σημειώνοντας ότι εμφανίστηκε στη Δύση όταν «η κοσμική ερμηνεία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενσωματώθηκε στη Θεολογία, στην εκκλησιαστική πράξη».


«Ένα άλλο, παρόμοιο, ζήτημα είναι η στάση έναντι της ομοφυλοφιλίας. Ο λόγος του Θεού διαστρεβλώνεται για να ευχαριστήσει το κοσμικό φιλελεύθερο πρότυπο. Είναι γραμμένο με μαύρο και άσπρο ότι είναι μια αμαρτία» πρόσθεσε ο Πατριάρχης Μόσχας.



ΠΗΓΗ:


ΑΜΗΝ

No comments:

Post a Comment