Wednesday, July 21, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ-ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΩΤΗΡΙΟΥ ΤΡΑΜΠΑ, ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΠΙΣΙΔΙΑΣ, ΑΣΤΕΡΕΣ ΦΩΤΑΥΓΕΙΣ




ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

============



Επισκόπου Σωτηρίου Τράμπα, Μητροπολίτου Πισιδίας, Αστέρες φωταυγείς, Πέργης - Σίδης - Ατταλείας της Μικρασίας, Ιερά Μητρόπολη Πισιδίας, Εξαρχία Σίδης και Ατταλείας, Αθήνα 2010, σσ. 248.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=================


Υπάρχουν κάποιοι που δεν κουράζονται να χτίζουν με τον ίδιο ζήλο που κάποιοι άλλοι γκρεμίζουν. Ο Μητροπολίτης Πισιδίας κ. Σωτήριος ανήκει σε αυτούς που χτίζουν ακούραστοι. Υπήρξε θαυμάσιος πρωτοσύγκελος με έξοχα διοικητικά προσόντα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών επί Αρχιεπισκοπίας του Ιερωνύμου Α΄. Αργότερα με δική του αίτηση προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο ανέλαβε την ευθύνη του ιεραποστολικού κλιμακίου της Κορέας. Εκεί έθεσε τις βάσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Απω Ανατολή και ιδιαίτερα στην Κορέα. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο τον ανύψωσε στο επισκοπικό αξίωμα και αργότερα τον κατέστησε επίσκοπο όχι μόνον της Κορέας αλλά και της Ιαπωνίας. Η προαγωγή του σε Μητροπολίτη Πισιδίας, μετά την παραίτησή του από τη Μητρόπολη Κορέας, δεν τον άφησε ανενεργό. Δέχθηκε το “δώρο” του τίτλου της Μητροπόλεως Πισιδίας προσφέροντας το δικό του “αντίδωρο”. Εσκυψε στην ιστορία των επισκοπών που ανήκουν στη δικαιοδοσία του και προσπάθησε να δώσει στους πιστούς μια ανταύγεια της δόξας των περασμένων εθνικών και θρησκευτικών μεγαλείων της μικρασιατικής γης και ζωντανεύει στη μνήμη μας τις χαμένες πατρίδες και τις αλησμόνητες δόξες της Ορθοδοξίας για αιώνες.


Μετά την έκδοση του βιβλίου του “Η Αγιοτόκος Πισιδία”, στην οποία παρουσίασε χιλιάδες Αγίους της επαρχίας Πισιδίας ο Σεβασμιότατος κ. Σωτήριος παρουσιάζει με αυτή την έκδοση και τους Αγίους της Εξαρχίας Σίδης και Ατταλείας που ανήκουν στην επαρχία της Πισιδίας αλλά και τους Αγίους της Μητρόπολης Πέργης.


Το νεό βιβλίο του Σεβασμιότατου είναι εξαίρετης εκτυπωτικής καλαισθησίας με πλήθος μαυρόασπρες και έγχρωμες φωτογραφίες, χάρτες και άλλο εποπτικό υλικό που βοηθεί τον αναγνώστη να συνειδητοποιήσει το γεωγραφικό χώρο της δικαιοδοσίας της Μητροπόλεως Πισιδίας και τον πλούτο των εκκλησιαστικών μνημείων και των Αγίων και των ηρώων που έλαμψαν στο στερέωμα της ευλογημένης αυτής γωνιάς της Μικρασίας.


Το βιβλίο χωρίζεται σε δύο μέρη. Στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται οι βίοι των Αγίων της Πέργης, της Σίδης και της Ατταλείας και στο δεύτερο μέρος επιχειρείται μια αδρομερής εξιστόρηση της ιστορίας των εκκλησιαστικών κοινοτήτων και των ερειπωμένων πόλεων των ως άνω περιοχών.


Ο αναγνώστης παίρνει από το βιβλίο του Σεβασμιότατου πολλά. Καταρχήν μαθαίνει πράγματα γνωστά σε λίγους. Και ύστερα αναμοχλεύει στη μνήμη τα περασμένα ένδοξα μεγαλεία του Βυζαντίου και του περίλαμπρου Οικουμενικού Θρόνου.


Ευχόμαστε εκ βαθέων ο Θεός να χαρίζει χρόνια και φωτισμό στο Σεβασμιότατο για να συνεχίσει να στηρίζει την άμπελον ήν εφύτευσεν η δεξιά του Υψίστου στην Κορέα και στην Απω Ανατολή αλλά και για να προσφέρει στους πιστούς τους ηδείς καρπούς της σοφίας και της θεολογικής του πένας.

No comments:

Post a Comment