Friday, June 18, 2010

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ





Ο ΑΓΙΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΠΙΚΟ ΠΡΩΤΕΙΟ


Του κ. Φώτιου Ιωαννίδη

==============


"Ο Θάσκιος Καικίλιος Κυπριανός είναι ο πρώτος Πατέρας και διδάσκαλος της Εκκλησίας στη Δύση.


Η μνήμη του τιμάται από την Ορθόδοξη Εκκλησία στις 2 Οκτωβρίου και από την Παπική στις 16 Σεπτεμβρίου.


Οι διακηρύξεις του για τη μοναδικότητα της Εκκλησίας και του επισκοπικού αξιώματος, το οποίο εγγυάται την ενότητα και την καθολικότητά της, εδράζονται στα λόγια του ίδιου του Κυρίου, ο Οποίος, απευθυνόμενος προς τον Απόστολο Πέτρο, ομίλησε για την οικοδόμηση Μίας Εκκλησίας υπό έναν ποιμένα (Ματθ. 16,17-18).


Οπως η ευαγγελική αλήθεια δεν καλλιέργησε κανένα προσωπικό-πέτρειο πρωτείο εξουσίας ή δικαιοδοσίας στο μυστήριο της οικοδόμησης της Εκκλησίας, κατά τον ίδιο τρόπο και η διδασκαλία του αγίου απώθησε αυτή την ερμηνεία.


Ο Αγιος Κυπριανός, με ιδιαίτερη προσοχή και σαφήνεια, δίδαξε το πλήρωμα της Εκκλησίας την ΙΣΟΤΙΜΙΑ των Αποστόλων. Οι βασικές αυτές εκκλησιολογικές θέσεις δεν άφηναν περιθώρια για ανάπτυξη πρωτείων μέσα στην Εκκλησία του Χριστού. Σύμφωνα με τον άγιο, ένα ήταν το μόνο γνήσιο και αποδεκτό πρωτείο της Εκκλησίας και αυτό ήταν η αλήθεια της. Συνεπής σε αυτή τη διδασκαλία του, ο Αγιος Κυπριανός δεν αναγνώριζε πρωτείο δικαιοδοσίας επί των άλλων τοπικών Εκκλησιών στο Ρωμαίο επίσκοπο. Ούτε συγκατένευσε στην αποδοχή του τίτλου επίσκοπος των επισκόπων, που ήθελε να επιβάλει για λογαριασμό του ο επίσκοπος Ρώμης Στέφανος.


Ο ιερός Πατέρας υποστήριξε τη λειτουργία του συνοδικού συστήματος της Εκκλησίας, το οποίο, μάλιστα, υιοθέτησε εμπράκτως στην ποιμαντική του διακονία.



ΠΗΓΗ:


Ακτίνες,


Φώτιου Ιωαννίδη, Πατέρες και εκκλησιαστικοί συγγραφείς της Δύσης, Εκδόσεις Μπαρμπουνάκη,2010).


No comments:

Post a Comment