Sunday, June 20, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΚΑΝΟΝΑΣ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΟΜΝΗΣ


ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

__________


Ασματική Ακολουθία και Κανών Παρακλητικός της Αγίας Ενδόξου Μάρτυρος Δόμνης ης η μνήμη τελείται τη κη΄Δεκεμβρίου, Αθήναι 2010, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

================


Ακόμη ένα υμνογραφικό έργο από τα χέρια του πολυτάλαντου και πολυγραφότατου υμνογράφου της Εκκλησίας μας Αρχιμανδρίτη Νικόδημου Αεράκη.

Ευχαριστούμε θερμά τον Πανοσιολογιότατο για τη συνεχή του προσπάθεια να εμπλουτίζει τον υμνολογικό θησαυρό της Εκκλησίας μας και να μας εξοικειώνει με το θαυμαστό βίο πολλών άγνωστων σε πολλούς Αγίων.


Η Αγία Δόμνη έζησε την εποχή του Ρωμαίου Αυτοκράτορα Μαξιμιανού. Από νεαρά ηλικία αφιερώθηκε από τους γονείς της σαν ιέρεια στα ειδωλεία.


Οταν ανέγνωσε τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου απέπτυσσε την ειδωλολατρική πίστη και βαπτίστηκε χριστιανή. Οταν αποκαλύφθηκε η χριστιανική της πίστη οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου βασανίστηκε σκληρά και τέλος αποκεφαλίστηκε με διαταγή του αυτοκράτορα.


Η Εκκλησία μας τιμά την αγία μνήμη της στις 28 Δεκεμβρίου.


Η επιμελημένη έκδοση κοσμείται από έγχρωμη φωτογραφία εικόνας της Αγίας Δόμνης και το οπισθόφυλλο από έγχρωμη φωτογραφία της πανέμορφης εκκλησίας του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου για την αποπεράτωση της οποίας διαθέτει ο καλός υμνογράφος τα έσοδα από την πώληση της παρούσας ακολουθίας.

No comments:

Post a Comment