Thursday, June 17, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ - ΑΣΜΑΤΙΚΗ ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΚΑΙ ΚΑΝΩΝ ΠΑΡΑΚΛΗΤΙΚΟΣ ΤΗΣ ΟΣΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΥΣ ΤΗΣ ΘΑΥΜΑΤΟΥΡΓΟΥ






ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ

______________


Αρχιμανδρίτου Νικοδήμου Γ. Αεράκη, Ιεροκήρυκος, Ασματική Ακολουθία και Κανών Παρακλητικός της Οσίας Θεοκλητούς της θαυματουργού ης η μνήμη τελείται τη 3η Αυγούστου, Αθήναι 2010, σσ. 32.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

====================


Τόσος κατά Χριστόν μόχθος, τόση φιλάγια προσπάθεια εκ μέρους του π. Νικοδήμου Αεράκη για να προσφέρει ακολουθίες Αγίων της Εκκλησίας μας - στις πιο πολλές περιπτώσεις αγνώστων στους περισσότερους - είναι κάτι που όλους μας ωφελεί και μας οικοδομεί κατά Χριστόν!


Καταρχήν εμπλουτίζει με τη δόκιμη του πένα τον υμνογραφικό πλούτο της λατρείας της Εκκλησίας μας.


Υστερα δείχνει στην πράξη ότι η λατρεία της Εκκλησίας μας δεν “τσιμεντώθηκε”, όπως ασεβέστατα ισχυρίζεται ο π. Βασίλειος Θερμός, αφού εκατοντάδες ακολουθίες γράφτηκαν και συνεχώς γράφονται για Αγίους της Εκκλησίας μας. Ο π. Νικόδημος, δηλαδή, γκρεμίζει στην πράξη το κακόδοξο πνεύμα του νεωτερισμού στη λατρεία της Εκκλησίας. Τον νεωτερισμό που πολύ εύστοχα χαρακτηρίζουν ως “Νεοβαρλααμισμό” οι κορυφαίοι θεολόγοι της εποχής μας π. Θεόδωρος Ζήσης και π. Σαράντης Σαράντος και ο οποίος ευτυχώς καταδικάστηκε πρόσφατα από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος. Και το κάνει, όχι επειδή ασχολείται με τη συστηματική αναίρεση της κακοδοξίας, αλλά με τη συγγραφή Ακολουθιών παραδοσιακής μορφής. Αμύνεται έτσι, με ένα θετικό τρόπο, “στον πολυβολισμό", κατά τον εύστοχο χαρακτηρισμό του π. Σαράντη Σαράντη, της θείας λατρείας μας, από τον π. Βασίλειο Θερμό και τους ομοιδεάτες τους.


Στην παρούσα Ασματική Ακολουθία και τον Παρακλητικό Κανόνα της Οσίας Θεοκλητούς της Θαυματουργού μας προβάλλει το θαυμαστό βίο, τα ασκητικά παλαίσματα και το φιλάνθρωπο βίο της Αγίας Θεοκλητούς μιας Αγίας που έζησε την εποχή του εικονομάχου βασιλέως Θεοφίλου. Η Αγία Θεοκλητού προέρχεται από την τάξη των εγγάμων αγίων και αφιέρωσε τη ζωή της στη διακονία των πασχόντων, των ορφανών και των φτωχών. Προγνώρισε μάλιστα το τέλος της και μετά την κοίμησή της έκανε πολλά θαύματα ενώ το σκήνος της έμεινε άφθορο. Τη μνήμη της τελούμε κάθε χρόνο στις 3 Αυγούστου.


Η Ακολουθία συνετάχθη κατόπιν παρακλήσεως της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Παντανάσσης Κρανιδίου Γεροντίσσης Ιωάννας.


Η έκδοση του βιβλίου περιέχει ωραίες εικόνες ενώ το έγχρωμο εξώφυλλο κοσμείται με εικόνα της Αγίας Θεοκλητούς της θαυματουργού και το οπισθόφυλλο με την έγχρωμη φωτογραφία του ιερού ναού του Αγίου Νικοδήμου του Αγιορείτου στην Ερμιόνη για την αποπεράτωση του οποίου ο Αρχιμανδρίτης Νικόδημος Αεράκης διαθέτει όλα τα έσοδα από την πώληση της παρούσης Ακολουθίας.


Αξιος ο μισθός του.

No comments:

Post a Comment