Wednesday, May 26, 2010

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ




ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΕΙΜΕΝΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ


Της Κατερίνας Ηλιάδη

===================


Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: «Εμείς πήγαμε στο Βατικανό και μας φιλοξένησε ο Πάπας και δεν χάσαμε την Ορθοδοξία μας…»!


Σπρώχνουν στα άκρα:

Αντώνης Πασχαλίδης: Φέρνουν από την Ελλάδα διαμαρτυρόμενους!


Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην «Αλήθεια»: Αυστηρό μήνυμα προς Συνοδικούς!


Για καλλιέργεια Μουτζαχεντίν κατηγορείται ο Μητροπολίτης Λεμεσού.


Η κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας, αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα, φαίνεται να χειροτερεύει μέρα τη μέρα.


Την Κυριακή, το δημόσιο χορό των αντιπαραθέσεων για την εν λόγω επίσκεψη, άνοιξε ο Μητροπολίτης Αθανάσιος με συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ενώ, χθες, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα άλλων τεσσάρων Συνοδικών που συμφωνούν με τον Λεμεσού και θα μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις υποδοχής του ποντίφικα.


Πρόκειται για τους Μητροπολίτες Κυρηνείας Παύλο και Τριμυθούντος Βαρνάβα, καθώς και τους χωρεπισκόπους Καρπασίας Χριστοφόρο και Αμαθούντος Νικόλαο.


Ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β΄, φανερά εκνευρισμένος για το κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν την επίσκεψη στην Κύπρο του αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της πόλης – κράτος του Βατικανού, ένα κλίμα που ενδεχομένως να προσβάλει την Εκκλησία της Κύπρου εάν υπάρξουν ακραίου τύπου αντιδράσεις από φανατικούς αντιπαπικούς, δήλωσε χθες πως όσοι διαθέτουν λίγο μυαλό δεν έχουν να ζημιώσουν οτιδήποτε από αυτή την επίσκεψη. «Ο Πάπας δεν θα έρθει εδώ να κάνει διδασκαλία ούτε να συζητήσουμε θέμα Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας.


Έρχεται ως προσκυνητής, έρχεται ως τουρίστας», ανέφερε, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Προφίλ» του Super Spor FM. Ανταπαντώντας στον Λεμεσού Αθανάσιο, που είπε ότι ο πάπας δεν έχει τίποτε να προσφέρει σε σχέση με το κυπριακό, ο Κύπρου Χρυσόστομος παρέπεμψε στο Σχέδιο Ανάν. «Τα χωριά του Κορμακίτη που τα κατοικούν καθολικοί, μαρωνίτες, ενθυμίστε ότι ήσαν στην πλευρά τη δική μας. Ποιου το δακτυλάκι ενεργοποιήθηκε νομίζετε; Το δικό σου ή το δικό μου; Μας περνούσε να κάνουμε έτσι πράγμα εμείς;», είπε χαρακτηριστικά.


Μερικοί ελαφρόμυαλοι


Αναφορικά με την παρατήρηση του Αγίου Λεμεσού, ότι ο ποντίφικας ουδέποτε υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος είπε το εξής: «Μα δεν βλέπω το λόγο γιατί ο πάπας να υποστηρίξει την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εμείς στηρίξαμε καμιά φορά την Καθολική και θα έρθει να στηρίξει ο Πάπας την Ορθόδοξη Εκκλησία; [...] Εμείς πήγαμε στο Βατικανό και μας φιλοξένησε ο Πάπας και δεν χάσαμε την Ορθοδοξία μας…Δεν ξέρω εάν η Ορθοδοξία του Αθανάσιου είναι καλύτερη από τη δική μου [...] Εάν ο ίδιος ο Θεός λέει να αγαπούμε και τους εχθρούς μας, για φανταστείτε σε πιο ύψος είναι η χριστιανική φιλοσοφία…Και μεις απερίσκεπτα λέμε να μην πατήσει, να μην έρθει, γιατί θα σκανδαλίσει. Μα, τώρα, εάν έχει μερικούς ελαφρόμυαλους που σκανδαλίζονται, τι να τους κάνω…».


Ανοικτόμυαλος ο λαός


Σημειώνεται πως ο Μακαριότατος αμφισβήτησε με εύσχημο τρόπο τη δήλωση του Λεμεσού ότι έμαθε από τον Τύπο για την επίσκεψη του Πάπα, λέγοντας: «Ε καλά…(χαμόγελο) Τα έμαθαν από τον Τύπο…(χαμόγελο). Ε το είπαμε και το ξέρουν. Αλλά, αν υποτεθεί ότι κάποιος το έμαθε από τον Τύπο, ε τι είναι εκείνο που τον ενοχλεί; Δεν το έμαθε δεκαπέντε μέρες προηγουμένως και το έμαθε δεκαπέντε ημέρες αργότερα. Εδώ είναι η ουσία του θέματος; Ο λαός μας, ευτυχώς, έχει ανοικτά μυαλά, δεν είναι στενοκέφαλος. Στην Κύπρο δεν είχαμε ποτέ θρησκευτικό πρόβλημα. Ούτε με τους μουσουλμάνους δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα».


Ακόμη, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμφωνούσε με την εγκύκλιο για τον Πάπα που διαβάστηκε σε όλους του ναούς, γι’ αυτό και την υπέγραψε.


Αυστηρή η Εκκλησία


Αναφορικά με τη είδηση ότι θα μποϋκοτάρουν τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ πέντε συνολικά Συνοδικοί, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε (σε άλλες δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας) πως στην Κύπρο υπάρχει δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.


«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά, να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου [...]


Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν.


Η Εκκλησία είναι δίκαιη, αλλά αυστηρή. Όποιου δεν αρέσει να μείνει στο σπίτι το δικό του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου», υπογράμμισε. Τέλος, επανέλαβε πως ο Άγιος Λεμεσού κακώς έπραξε, χείριστα, που έκαμε δηλώσεις. «Ο ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει, δικαιούται. Αλλά, δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτή τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο πάπας», κατέληξε. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, η τακτική Ιερά Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του πάπα, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».



ΠΗΓΗ:


ΑΚΤΙΝΕΣ,


ΑΛΗΘΕΙΑ

No comments:

Post a Comment