Sunday, May 30, 2010

Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ




Η ΑΠΕΙΛΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΕΠΙΣΚΟΠΩΝ ΕΠΕΣΕ ΣΤΟ ΚΕΝΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===========


Η χθεσινή συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τυλληρίας και Κύκκου κ. Νικηφόρου στον “Φιλελεύθερο” δείχνει ότι ο αυταρχισμός του Αρχιεπισκόπου δεν θα αφεθεί να καλπάζει αχαλίνωτος. Παρόλα όσα καταμαρτυρεί ο Πανιερότατος Κύκκου εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού ότι είναι φανατικός, ότι αντιδεοντολογικά μίλησε εκτός της Συνόδου, ότι όσοι μιλούν απαξιωτικά για τον παπισμό είναι φανατικοί κτλ. στην πραγματικότητα ξεκαθάρισε ότι ΔΕΝ πρόκειται να συναινέσει στη δίωξη των επισκόπων που εκφράζουν ορθόδοξες θέσεις. Ας προσέξουμε τι απάντησε στην ερώτηση που του υπεβλήθη:


ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

______________

Θεωρείτε ότι ο Μακαριότατος θα πρέπει να υλοποιήσει τις προειδοποιήσεις που απηύθυνε σε ιεράρχες ότι, σε περίπτωση που αρνηθούν να παραστούν σε εκδηλώσεις προς τιμήν του Πάπα, θα τους αποβάλει από την Ιερά Σύνοδο;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΟΥ ΚΥΚΚΟΥ:

_____________

Οφείλω να σας πω ότι, ως μέλος της Ιεράς Συνόδου αισθάνθηκα και εγώ θιγμένος από αυτές τις δηλώσεις. Τα μέλη της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτες και Επίσκοποι, δεν είμαστε μαθητούδια για να μας τραβάει από το αφτί ο εκάστοτε Προκαθήμενος και να μας πετάει έξω ή να μας αποβάλλει. Ο κάθε ιεράρχης, για να φτάσει εκεί που έφτασε, είχε μια μακρά πορεία δράσης μέσα στην Εκκλησία η οποία τον καταξίωσε και έτσι πρέπει να σεβόμαστε όχι μόνο τον Αρχιεπίσκοπο, αλλά και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Έχει το δικαίωμα ο Προκαθήμενος, εάν το επιθυμεί, να κάνει εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο για αποβολή ιεραρχών, αλλά είναι η Ιερά Σύνοδος που θα αποφασίσει. Η άποψη η δική μου είναι ότι ο Αρχιεπίσκοπος, δεν πρέπει να θέσει ένα τέτοιο θέμα στη Σύνοδο. Εάν όμως τεθεί, εγώ θα διαφωνήσω. Είμαι εναντίον κάθε πνευματικής τρομοκρατίας. Επειδή ξέρω τον Αρχιεπίσκοπο, είμαι βέβαιος ότι θα εισηγηθεί κάτι τέτοιο μόνο όταν και εφόσον διαπιστώσει ότι, ένας ιεράρχης συνεργεί σε ακρότητες και συνδαυλίζει το φανατισμό. Τότε και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ αποβολής αυτού του Συνοδικού”.


Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ

_____________


Προς μεγάλη μου έκπληξη ορισμένοι φίλοι που επικοινώνησαν μαζί μου ερμήνευσαν τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου ως συνηγορία επιβολής ποινής αποβολής από τις εργασίες της Συνόδου των συνοδικών που θα αρνηθουν να παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα. Στην πραγματικότητα η απάντηση του Σεβασμιότατου Κύκκου είναι ευγενής μεν αλλά δημόσια προειδοποίηση προς τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου να μη θέσει καν τέτοιο ζήτημα στη Σύνοδο. Η τελευταία πρόταση της απάντησής του “αν ένας ιεράρχης συνεργεί σε ακρότητες και συνδαυλίζει το φανατισμό. Τότε και εγώ θα συνηγορήσω υπέρ αποβολής αυτού του Συνοδικού” ΔΕΝ δείχνει ότι είναι διατεθειμένος να συμφωνήσει με τις απειλές του Μακαριότατου, όπως λανθασμένα ορισμένοι νόμισαν, αλλά το ακριβώς αντίθετο, επειδή ήδη ο Σεβασμιότατος Λεμεσού δήλωσε στη συνέντευξή του ότι ΔΕΝ υποστηρίζει καμιά ακρότητα και φανατισμό!


Η ΟΡΘΗ ΕΡΜΗΝΕΙΑ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΚΥΚΚΟΥ

_________________


Το συμπέρασμα που εξάγεται αβίαστα είναι ότι οι απειλές του Μακαριότατου έχουν ήδη πέσει στο κενό. Πριν ή συνέλθει η Σύνοδος ο Μητροπολίτης Κύκκου στέλλει σαφέστατο και ηχηρό μέχρι διασπάσεως των ακουστικών τυμπάνων μήνυμα: “Δεν πρόκειται να συναινέσω στην επιβολή κυρώσεων εναντίον των συνεπισκόπων μου έστω και αν διαφωνώ με τις θέσεις και τη στάση τους”.


ΜΗ ΣΥΝΔΕΣΕΤΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΣΑΣ

ΜΕ ΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ

____________


Ερωτούμε, λοιπόν: Αφού τα λέτε τόσο ωραία, Σεβασμιότατε Κύκκου, για την άρνησή σας να επιβάλετε κυρώσεις στους συνεπισκόπους σας γιατί δεν ολοκληρώνετε το καλό που αρχίσατε; Γιατί θα συμμετάσχετε στην υποδοχή του Πάπα; Για κάνετε κομποσχοίνι να σας φωτίσει ο Θεός να ολοκληρώσετε το καλό που αρχίσατε. Μην το αφήσετε στη μέση. Κάνετε το καθήκον σας ως ορθόδοξος επίσκοπος και θα δείτε πόσο ψηλά θα ανεβείτε στη συνείδησή μας. Οσο και να σας απονέμουμε τα δίκαια εύσημα για την ορθή θέση που διατυπώσατε αναφορικά με τις απειλές του Μακαριότατου δεν θα μπορέσουμε να κατασιγάσουμε τη συνείδησή μας αν σας δούμε σε λίγες μέρες να υποδέχεστε τον αιρεσιάρχη της Ρώμης. Είναι ανήκουστα αυτά τα πράγματα Σεβασμιότατε. Ορθόδοξοι Ιεράρχες να προσκαλούν και να υποδέχονται αρχηγούς αιρέσεων; Γιατί να συνδέσετε το όνομά σας με αυτό το εκκλησιαστικό έγκλημα;

No comments:

Post a Comment