Tuesday, May 11, 2010

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΕΣ, ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΒΕΛΙΜΙΡΟΒΙΤΣ, ΚΑΙΡΟΣ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ





ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ

======






Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβτς), Καιρός μετανοίας. Από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου ως την Μεγάλην Παρασκευή, Ομιλίες Β΄. Μετάφραση - Επιμέλεια Πέτρου Μπότση, Αθήνα 2010, σσ. 267.


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

===================


Ο κ. Πέτρος Μπότσης προσφέρει συνεχώς σημαντικά έργα σε μετάφραση για τους πιστούς με τα οποία προβάλλει την καθολικότητα της Εκκλησίας πέραν των Ελληνικών συνόρων.


Το νέο του βιβλίο περιλαμβάνει έντεκα ομιλίες αφιερωμένες στη Μεγάλη Τεσσαρακοστή οι οποίες αρχίζουν από την Κυριακή του Τελώνου και του Φαρισαίου και φτάνουν ως την Μεγάλη Παρασκευή. Η διήκουσα γραμμή των ομιλιών του Αγίου Νικολάου (Βελιμίροβιτς) είναι ότι η μετάνοια συνιστά το πραγματικό νόημα της ζωής μας. Σ’ αυτόν τον αγώνα η Εκκλησία μας προσκαλεί με τις ακολουθίες, τις νηστείες και τις προσευχές της. Ιδιαίτερα η περίοδος της Μεγάλης Τεσσαρακοστής είναι κατεξοχήν προσκλητήριο ταπείνωσης και μετάνοιας. Οι ομιλίες που περιλαμβάνονται στο βιβλίο του Αγίου Νικολάου αποπνέουν Αγιοπνευματική αύρα και οδηγούν τους πιστούς σε κατάνυξη.


Ο συγγραφέας του έργου είναι Αγιος του εικοστού αιώνα. Κοιμήθηκε το 1957. Υπήρξε μια οσιακή, μαρτυρική και μεγάλη θεολογική μορφή. Εδιώχθη από τους Ναζί και από τους κομμουνιστές και υπέστη πολλά βασανιστήρια και ταπεινώσεις. Είναι θεολόγος σπάνιας συγκρότησης. Η σκέψη και η προσωπικότητά του επέδρασαν αποφασιστικά στη ζωή της Εκκλησίας της Σερβίας, των Σέρβων της διασποράς αλλά και της Ορθοδόξου Εκκλησίας εν γένει.


Ευχαριστούμε τον κ. Μπότση για την ποσότητα και την ποιότητα της δουλειάς που παράγει και τη δυνατότητα που προσφέρει στους πιστούς να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο μεγάλων μορφών της Ορθοδόξου Εκκλησίας πέραν των Ελληνικών συνόρων.

No comments:

Post a Comment