Wednesday, May 12, 2010

ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ ...ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ





ΜΙΚΡΟΨΥΧΗ ...ΑΡΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΙΜΙΟΥ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΡΙΔΟΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

Της ιστοσελίδας Θρησκευτικά
====================

Με όρους μικρόψυχους και προσπαθώντας μάλλον να "προστατέψει" τους Μητροπολίτες των νέων Μητροπόλεων που προέκυψαν από τις αλλεπάλληλες διασπάσεις της παλαιάς Μητρόπολης Αττικής και Μεγαρίδος, παρά να διορθώσει τις άδικες αποφάσεις του παρελθόντος, η Ιεραρχία προχώρησε σήμερα στην άρση του επιτιμίου του Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικοδήμου.

Το σχετικό απόσπασμα του Δελτίου Τύπου της Ιεραρχίας μας ενημερώνει:
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος εισηγήθηκε το θέμα «Περί της άρσεως του επιτιμίου ακοινωνησίας εις τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην κ. Νικόδημον Γκατζιρούλην».

Στο θέμα τοποθετήθηκαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Νέας Σμύρνης κ. Συμεών, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Πειραιώς κ. Σεραφείμ, Καστορίας κ. Σεραφείμ, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος, Περιστερίου κ. Χρυσόστομος, Ηλείας κ. Γερμανός, Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμος, Κορίνθου κ. Διονύσιος, Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού κ. Δανιήλ, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος, Φθιώτιδος κ. Νικόλαος και πολλοί άλλοι.

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας αποφάσισε την άρση του επιβληθέντος από την Ιερά Σύνοδο επιτιμίου της ακοινωνησίας στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη πρώην Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο Γκαντζιρούλη με τις εξής προϋποθέσεις :

α) Τό επιτίμιο αίρεται από της σήμερον (ex nunc) και όχι αναδρομικώς.

β) Δεν θίγονται οι έως σήμερα επελθούσες έννομες συνέπειες.

γ) Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης θα αναγνωρίσει το διαμορφωθέν και υφιστάμενο νομοκανονικό καθεστώς των τεσσάρων Ιερών Μητροπόλεων, δηλαδή, Μεγάρων και Σαλαμίνος, Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, Κηφισίας, Ωρωπού και Αμαρουσίου και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως.

Επιτροπή αποτελουμένη από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ζακύνθου κ. Χρυσόστομο, Φθιώτιδος κ. Νικόλαο και Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαο, θα επισκεφθούν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη κ. Νικόδημο, για να του ανακοινώσουν την Απόφαση της Ιεραρχίας.

No comments:

Post a Comment