Wednesday, April 7, 2010

ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΡΑΤΣΙΝΓΚΕΡ


ΤΑ ΤΕΣΣΕΡΑ ΑΣΥΓΧΩΡΗΤΑ ΛΑΘΗ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΥ ΡΑΤΣΙΝΓΚΕΡ


===========


Από το 1981 έως την εκλογή του στον παπικό θρόνο, το 2005, ο μέχρι τότε κατά κόσμον γνωστός καρδινάλιος Γιόζεφ Άλοϊς Ράτσινγκερ είχε χειριστεί - ως επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής του Βατικανού - τουλάχιστον 24 υποθέσεις σεξουαλικών κακοποιήσεων στους κόλπους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Σήμερα, ο ρόλος του και η ένοχη μέχρι σήμερα σιωπή του, σε αρκετές από αυτές τις υποθέσεις, έχουν ξεσηκώσει μια πρωτόγνωρη θύελλα αντιδράσεων, που κινδυνεύει να στιγματίσει για πάντα τη θητεία του και να σπιλώσει ανεξίτηλα το όνομα του. Ως «αμαρτήματα» του καταμαρτυρούνται:

1) Η επιστολή που είχε αποστείλει, το 2001, σε όλους τους καθολικούς επισκόπους, υπαγορεύοντας τους επί της ουσίας ότι τα «αδικήματα» σε βάρος ανηλίκων αποτελούν «secretum pontificum», τουτέστιν παπικό μυστικό, η αποκάλυψη του οποίου, σημειωτέον, επιφέρει βαρύτατες εκκλησιαστικές κυρώσεις!

2) Η απόφαση του να μην κινήσει τη διαδικασία καθαίρεσης εναντίον του κατά συρροήν παιδεραστή ιερέα Λόρενς Μέρφι, στο Ουισκόνσιν, παρά το γεγονός ότι -όπως προ ημερών αποκάλυψαν οι «Νew Υork Τίmes»- το είχαν ζητήσει επίσημα ιερείς της επισκοπής του Μέρφι, με επιστολή τους προς το Βατικανό, από τα μέσα κιόλας της δεκαετίας του '90. Αντ' αυτού, το τότε «δεξί χέρι» του Ράτσινγκερ, καρδινάλιος Ταρτσίζιο Μπερτόνε ανακοίνωσε ότι ο γηραιός και ασθενής Μέρφι μπορούσε να παραμείνει ιερέας, απλά υπό τον όρο να μη χοροστατεί εκτός της επισκοπής του.

3) Το γεγονός πως, παρά το ότι οι πρώτες ανατριχιαστικές αποκαλύψεις για τις σεξουαλικές κακοποιήσεις ανηλίκων από παιδόφιλους ιερείς στην Ιρλανδία άρχισαν να γίνονται στις αρχές της δεκαετίας του '90 - οδηγώντας μάλιστα μέχρι και σε κατάρρευση, το 1994, την κυβέρνηση του Δουβλίνου-, το Βατικανό έκανε συστηματικά τα στραβά μάτια, κρατώντας αποστάσεις από το ίδιο σκάνδαλο για το οποίο, δύο δεκαετίας αργότερα, ο πάπας Βενέδικτος ο 16ος αναγκάστηκε να ζητήσει δημόσια συγγνώμη.

4) Οι παλαιότεροι χειρισμοί του, ως αρχιεπισκόπου Μονάχου, στην υπόθεση του παιδεραστή ιερέα Πέτερ Χουλερμαν, ο οποίος -παρά τις καταγγελίες σε βάρος του- μεταφέρθηκε, το 1980, με εντολή του Ράτσινγκερ σε ψυχιατρείο και, μέσα σε σύντομο διάστημα, επέστρεψε ανενόχλητος στα ιερατικά του καθήκοντα, περιστοιχισμένος από ανηλίκους. Εκπρόσωπος της Επισκοπικής Συνόδου υποστηρίζει ότι ο Ράτσινγκερ και οι συνεργάτες του δεν ήταν ενήμεροι για τα ανίερα πάθη του ιερέα, ο οποίος -σημειωτέον- καταδικάστηκε το 1986 για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, αλλά αργότερα συνέχισε να εργάζεται για το εκκλησίασμα μέχρι που αποπέμφθηκε, μόλις τον περασμένο μήνα!


ΠΗΓΗ:


ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ


No comments:

Post a Comment