Wednesday, April 21, 2010

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ




Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=========


Το Πρακτορείο “Αμήν” πήρε συνέντευξη πρόσφατα από τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κ. Χρυσόστομο. Σχολιάζουμε πιο κάτω την αναφορά του στους “ζηλωτές”, όπως τους χαρακτηρίζει ο Μακαριότατος, που αντιδρούν στην έλευση του Πάπα στην Κύπρο.


Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

_________________


“Νίκος Παπαχρήστου: Μακαριώτατε, σύντομα θα υποδεχθείτε στην Κύπρο στον Πάπα της Ρώμης. Υπάρχουν όμως και φωνές που διαφωνούν. Έχουν αντίθετη άποψη…


Aρχιεπ. Κύπρου: Οι φωνές αυτές…εγώ τις χαρακτηρίζω ως παραφωνίες. Είναι παραφωνίες δεν είναι φωνές. Είναι οι έχοντες ζήλον ου κατ’ επίγνωσιν και τις περισσότερες φορές το κάνουν για να κάνουν επίδειξιν, για να κάνουν λαϊκισμόν και όχι γιατί πιστεύουν κάτι τέτοιο.


Ούτε έρχονται σε διάλογο μαζί μας, ούτε θέλουν να ακούσουν…είναι άνθρωποι «ου με πείσεις καν με πείσεις». Και αφού είναι αδιόρθωτοι δε νομίζω ότι έχουμε καιρό να χάνουμε ή να σπαταλούμε κύτταρα της φαιάς ουσίας του εγκεφάλου μας.


Εκείνο που έχω πει είναι ότι στην Κύπρο υπάρχει Εκκλησία και όλα τα μέλη της οφείλουν να υπακούν στην επίσημη Εκκλησία. Εάν παρ’ ελπίδα οποιοσδήποτε ιερεύς κάνει οποιανδήποτε ασχήμια θα τιμωρηθεί αμείλικτα. Δεν πρόκειται να χαριστώ σε κανένα. Και αν είναι μοναχός της επισήμου Εκκλησίας, να φύγει να πάει να κάνει Εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέσα στην Εκκλησία. Εκεί θέλουμε και ησυχία και ό,τι αποφασίσει το Κράτος και η επίσημη Εκκλησία οφείλουν να συμμορφώνονται. Όποιου δεν αρέσει να πάει να κάνει Εκκλησία δική του. Δεν μπορεί να είναι μέλος της Εκκλησίας και να μην ακούει την εκκλησιαστική Αρχή. Πάνω σε αυτό θα είναι πολύ αυστηρός γιατί ή έχουμε Εκκλησία ή δεν έχουμε”.


ΤΑ ΚΙΝΗΤΡΑ ΟΣΩΝ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ

_____________________


Ο Μακαριότατος Κύπρου ισχυρίζεται ότι όσοι αντιδρούν στην έλευση του Πάπα το κάνουν από λαικισμό και επίδειξη και όχι διότι πιστεύουν ότι δεν πρέπει να πάει ο Πάπας στην Κύπρο. Καταρχήν πώς γνωρίζει τις προθέσεις όσων αντιδρούν αφού όπως ομολογεί δεν συζητά μαζί τους; Ακόμη και αν συζητάς με ένα άνθρωπο στις πλείστες περιπτώσεις αγνοείς τους πραγματικούς λόγους που λέγει ή κάνει κάτι. Οταν όμως ούτε καν συζήτησες μαζί του πώς ξέρεις τα κίνητρά του; Δύο τινά συμβαίνουν. Είτε ο Μακαριότατος έχει “διορατικό” χάρισμα είτε δεν ξέρει “ούτε ά λέγει ούτε περί τίνων διαβεβαιείται”.


Ο ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ Ο ΕΛ ΓΚΡΕΚΟ

_______________


Αντί να ασχολείται ο Μακαριότατος με τα κίνητρα όσων αντιδρούν στην έλευση του Πάπα θα ήταν καλύτερα να ασχοληθεί με τα επιχειρήματα που προβάλλουν και σε αυτά να δώσει απάντηση. Λέγεται ότι όταν έδειξαν στον Ελ Γκρέκο τους πίνακες και τις τοιχογραφίες του Μιχαήλ Αγγελου είπε ότι “είναι καλός άνθρωπος” υπονοώντας φυσικά ότι δεν είναι καλός ζωγράφος. Ετσι και ο Μακαριότατος! Η πικρή αλήθεια είναι ότι είναι καλός άνθρωπος, όχι καλός θεολόγος.


Η ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΕΠΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ

___________________


Για να μη νομίσει κάποιος ότι τον αδικώ όταν ισχυρίζομαι ότι θεολογικά είναι ανεπαρκής και επομένως αφερέγγυος να κρίνει θέματα των διαλόγων ας τον ρωτήσει ένας δημοσιογράφος σε προσεχή συνέντευξη να του εξηγήσει τι είναι η “αντανακλαστική πίστη” των Παπικών, πώς σχετίζεται με τη θεωρία της “περιεκτικότητας” των Αγγλικανών και πώς οι δύο αυτές θεωρίες ενυπάρχουν εν δυνάμει στη “βαπτισματική θεολογία” του Περγάμου Ιωάννη Ζηζιούλα. Το πιο πιθανόν είναι ότι όχι μόνον αγνοεί τη σχέση των θεωριών αλλά αγνοεί ακόμη και την ερμηνεία των όρων “αντανακλαστική πίστη”, “θεωρία της περιεκτικότητας” και “βαπτισματική θεολογία”. Αφού, λοιπόν, αγνοεί και τα πιο στοιχειώδη που αφορούν το διάλογο πριν εξαποστείλει ως άλλος Ζευς τους κεραυνούς των απειλών του εναντίον των παραδοσιακών πιστών που διαμαρτύρονται για την έλευση του Πάπα θα ήταν καλύτερα πρώτα ο ίδιος να ενημερωθεί για τα θέματα που συζητούνται στους διαλόγους και να απαντήσει στα ερωτήματα των πιστών αντί να τους απειλεί με προκλητικότητα που τον εκθέτει. Τα δε κίνητρα όσων αντιδρούν ας τα αφήσει στο Θεό. Την ουσία των επιχειρημάτων τους ας απαντήσει.


ΓΙΑΤΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΣΤΗΝ ΕΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ;

_________________


Οι παραδοσιακοί πιστοί που αντιδρούν στην έλευση του Πάπα προβάλλουν τους ακόλουθους λόγους:


Ο ΠΑΠΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ! ΟΧΙ Η ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΑ ΡΩΜΗ

___________________


Ο Παπισμός είναι καταδικασμένος ως αίρεση από αλλεπάλληλες πανορθόδοξες συνόδους και από τον όγκο της πατερικής γραμματείας των τελευταίων χίλιων χρόνων. Επομένως γιατί προσεκλήθη ο Πάπας από την Εκκλησία της Κύπρου; Δεν προσεκλήθη για να συζητηθούν οι διαφορές Ορθοδόξων και Παπικών αλλά ως επίσημος προσκεκλημένος επίσκοπος “της πρεσβυτέρας Ρώμης”, όπως ατυχέστατα τον απεκάλεσε ο Μακαριότατος σε πρόσφατη επιστολή του. Γιατί άραγε; Αγνοεί ότι έγινε σχίσμα πριν χίλια τόσα χρόνια και επομένως ο Πάπας και η “πρεσβυτέρα Ρώμη” εξέπεσαν έκτοτε της αληθείας;


ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ ΑΝΑΓΓΕΛΕΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΕΣ

___________


Οι παραδοσιακοί πιστοί αντιδρούν επίσης επειδή ήδη στο πρόγραμμα της επίσκεψης του Πάπα αναγγέλλονται συμπροσευχές μαζί του λες και είναι ορθόδοξος επίσκοπος. Αγνοεί ο Μακαριότατος ότι οι Ιεροί Κανόνες απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως τη συμπροσευχή με αιρετικούς, σχισματικούς και αλλόθρησκους;


ΕΜΠΕΔΩΝΕΤΑΙ Ο ΛΑΙΚΟΣ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΣΜΟΣ

_____________


Οι παραδοσιακοί πιστοί επίσης αντιδρούν στην έλευση του Πάπα επειδή εμπεδώνεται ο λεγόμενος “λαικός οικουμενισμός”. Δηλαδή η προσπάθεια ένωσης Παπισμού και Ορθοδοξίας όχι με θεολογικούς διαλόγους και επίσημες αποφάσεις συνόδων και αλλά με συμπροσευχές και φιλοφρονητικές επισκέψεις ώστε σταδιακά οι πιστοί να σχηματίσουν την πεποίθηση ότι καμιά ουσιαστική διαφορά δεν υπάρχει μεταξύ τους και να αποκτήσουν έτσι συνείδηση ότι ανήκουν στην ίδια Εκκλησία!


ΤΑ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑ ΑΡΓΥΡΙΑ ΔΕΝ ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ

ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΝ ΤΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ

___________________


Τέλος οι παραδοσιακοί πιστοί αντιδρούν στην έλευση του Πάπα επειδή γνωρίζουν ότι δεν θα φέρει κανένα κέρδος στην Κύπρο για το εθνικό μας θέμα επειδή ο Πάπας έπεσε σε πλήρη ανυποληψία στη συνείδηση όλου του πλανήτη εξαιτίας της συστηματικής προσπάθειας να συγκαλύψει το τεράστιο σκάνδαλο της παιδεραστίας. Αρα στερείται το κύρος να μιλήσει για τα δίκαια της Κύπρου επειδή ο ίδιος είναι υπόλογος στη συνείδηση της ανθρωπότητας για παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μάλιστα σε βάρος αθώων παιδιών πολλές φορές με σωματικές αναπηρίες.


No comments:

Post a Comment