Tuesday, April 6, 2010

ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;



ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====================


Ο “Φιλελεύθερος”, σε πρόσφατο δημοσίευμά του, αναφέρει ότι “εικοσιτέσσερα νέα έργα, στα οποία συμπεριλαμβάνονται η ανέγερση Θεολογικής Σχολής, η αποκατάσταση και επέκταση κτιρίων όπως είναι εκείνο του Ολυμπιακού, η αναβάθμιση Μουσείων και πολλές αναπαλαιώσεις, εξαγγέλλει η Αρχιεπισκοπή στο χώρο της Παλιάς Λευκωσίας.”


ΜΠΟΡΕΙ Η ΚΥΠΡΟΣ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;

_____________________


Ας αρχίσουμε από το γεγονός ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει οπωσδήποτε την οικονομική ευρωστία να ανεγείρει την κατάλληλη κτιριακή υποδομή για να στεγάσει και να εξασφαλίσει τη λειτουργία Θεολογικής Σχολής. Είναι αλήθεια επίσης ότι διαθέτει πολλούς θεολόγους με τα απαραίτητα ακαδημαικά προσόντα οι οποίοι θα μπορούσαν να στελεχώσουν τις θέσεις του προσωπικού για τη λειτουργία της. Ως γνωστόν στις Θεολογικές Σχολές στην Ελλάδα υπάρχουν πολλοί Κυπριακής καταγωγής Καθηγητές πανεπιστημίου που θα μπορούναν να μετακληθούν στην Κύπρο και ασφαλώς υπάρχουν πολλοί άλλοι Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες θεολόγοι οι οποίοι έχουν τα απαραίτητα ακαδημαικά προσόντα για να στελεχώσουν τη Σχολή.


ΕΝΔΕΙΚΝΥΤΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΧΟΛΗΣ;

____________________

Ενδείκνυται, όμως, η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο; Υπάρχει ανάγκη σύστασής της; Καταρχήν υπάρχουν τόσοι πολλοί υποψήφιοι για να σπουδάσουν θεολογία, ώστε είναι απαραίτητη η δημιουργία της; Δεν εννοούμε ασφαλώς αν υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι θα θέλουν να σπουδάσουν θεολογία σε περίπτωση που δεν θα συγκεντρώσουν τα μόρια για άλλες Σχολές. Τι να τους κάνουμε όσους θα καταλήγουν βαρυγκομούντες και διαμαρτυρόμενοι στη Θεολογική Σχολή, όπως γίνεται με πλείστους όσους σπουδάζουν στις Θεολογικές Σχολές της Ελλάδας; Καταφύγια ναυαγίων άλλων Πανεπιστημιακών Σχολών που θα αναζητούν “τον άρτον τον επιούσιον” διδάσκοντας πράγματα που δεν ουσιαστικά δεν πολυπιστεύουν ή και αν τα πιστεύουν, σε κάποιο βαθμό, δεν ενδιαφέρονται να τα υπηρετήσουν, δεν χρειάζεται ούτε η Εκκλησία, ούτε η παιδεία μας. Αναφερόμαστε σε ανθρώπους που έχουν τον ιερό πόθο να σπουδάσουν την Ιερά Επιστήμη. Αν κρίνουμε από το ενδιαφέρον προσέλευσης στην Ιερατική Σχολή και από όσους τώρα ενδιαφέρονται να σπουδάσουν θεολογία εκφράζω την πεποίθηση ότι δεν υπάρχει το ενδιαφέρον από επαρκή αριθμό φοιτητών που να δικαιολογεί τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής.


ΜΗΠΩΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ ΘΕΟΛΟΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ;

____________________


Αλλά και να υπήρχε επαρκής αριθμός φοιτητών που να δικαιολογεί τη δημιουργία Θεολογικής Σχολής υπάρχει ένας άλλος βασικός λόγος για τον οποίο η Εκκλησία της Κύπρου δεν θα πρέπει να ιδρύσει Θεολογικη Σχολή στην Κύπρο. Οσοι σπουδάσαμε Θεολογία στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι, με εξαίρεση ελάχιστες περιπτώσεις, δεν πήραμε πολλά (ίσως τίποτε περισσότερο από ένα πτυχίο) από τις ίδιες τις Σχολές. Οτι καλό πήραμε μπορεί να συνοψισθεί με τη γνωριμία μας με το Αγιον Ορος, την επαφή με πνευματικούς και κινήσεις που υπήρχαν στον Ελλαδικό χώρο. Αν επομένως συσταθεί Θεολογική Σχολή στην Κύπρο οι φοιτητές της δεν θα μπορέσουν να ωφεληθούν από τη ζύμωση που μετέχει ένας Ελληνοκύπριος φοιτητής της θεολογίας με τη ρωμαλέα πνευματική ζωή της Ελλάδας.


Γι’ αυτό ας προβληματιστούν σοβαρά όλοι οι επαίοντες αν ενδείκνυται η δημιουργία Θεολογικής Σχολής στην Κύπρο.

No comments:

Post a Comment