Friday, March 26, 2010

ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;



ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ;


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

======================

Πυκνώνουν δυστυχώς οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα που μιλούν για επικείμενη εκπαραθύρωση του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Δημήτριου από τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.



Η ΑΗΘΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΙΚΟΝΙΟΥ

__________________


Καταρχήν γίναμε μάρτυρες της αχαρακτήριστης επιστολής του Μητροπολίτη Ικονίου Θεόληπτου ο οποίος, με πρόφαση το ενδιαφέρον για την τακτοποίηση δυο ορφανών παιδιών, προέβη σε ασυνήθιστα σκληρή επίθεση εναντίον του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Είναι ηλίου φαεινότερον ότι ένας τόσο ισχυρός Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου ουδέποτε θα προέβαινε σε μια τόσο αχαρακτήριστη ενέργεια αν δεν είχε την απόλυτη στήριξη του Παναγιότατου. Ο Πατριάρχης προφανώς, όχι μόνον γνώριζε το περιεχόμενο της επιστολής του Μητροπολίτου Ικονίου Θεόληπτου, αλλά και το ενέκρινε ανεπιφύλακτα. Διαφορετικά αν ο Μητροπολίτης Ικονίου είναι τόσο απρόβλεπτος και ενστικτώδης στις ενέργειές του, ώστε να αποτολμά τόσο ανεύθυνες πρωτοβουλίες, ο Παναγιότατος θα τον είχε παροπλίσει από καιρό. Ο κ. Βαρθολομαίος, όμως, όχι μόνον δεν τον παρόπλισε αλλά λίγο μετά τη δημοσίευση της επιστολής του τον συμπεριέλαβε στην πατριαρχική συνοδεία κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στη Μεσσηνία.



ΤΟ ΚΟΥΒΑΡΙ ΤΟΥ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟΥ ΞΕΔΙΠΛΩΝΕΤΑΙ

________________


Πρόσφατα, στο “Καλάμι”, διαβάσαμε λεπτομέρειες ενός παρασκήνιου που θέλει το Πατριαρχείο να εκπαραθυρώνει σύντομα τον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο. Παρόλον ότι ορισμένες από τις πληροφορίες που αναφέρει το δημοσίευμα μοιάζουν πολύ απίθανες και τραβηγμένες εκείνο που μετρά είναι ότι το θέμα συντηρείται στην επικαιρότητα με δημοσιεύματα συστηματικά.



Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

_______________


Καταρχήν, “τι τον έπιασε”, κατά το γε δη λεγόμενον, τον Πατριάρχη και θέλει να αντικαταστήσει ένα ιεράρχη του κύρους του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου; Ο Σεβασμιότατος Αμερικής, όχι μόνον δεν στέκεται σε τίποτα εμπόδιο στα σχέδια του Πατριάρχη, αλλά κατόρθωσε να διατηρήσει την Ομογένεια και την Εκκλησία ενωμένη και πιστή στο Πατριαρχείο. Επιπλέον κατόρθωσε να οργανώσει μια πορεία θριάμβου για τον Παναγιότατο κατά την πρόσφατή του επίσκεψη στην Αμερική. Του έδωσε άμεση πρόσβαση, σε όλα τα κέντρα αποφάσεων των ΗΠΑ, γεγονός που κατ’ άνθρωπον, βοηθά όσο τίποτα άλλο στην επιβίωση του Πατριαρχείου.



ΤΙ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ;

_________________


Δεν είναι εύκολο, όσο και να βασανίσει κανείς το μυαλό του, να αντιληφθεί πού ακριβώς αποβλέπει το Πατριαρχείο. Μήπως θέλει να προωθήσει κάποιο δικό του επειδή νιώθει ότι αυτή τη χρονική στιγμή μπορεί να ελέγξει την κατάσταση;


Ενα είναι το σίγουρο. Αν ο Παναγιότατος δεν ήταν πίσω από την εκστρατεία επιθέσεων εναντίον του Αρχιεπισκόπου Αμερικής θα είχε εκδώσει τέτοια ανακοίνωση ώστε θα έκλεινε το θέμα οριστικά και θα αποστόμωνε όσους σπερματολογούν αυτές τις διαδόσεις.



ΤΟ ΣΕΝΑΡΙΟ ΤΗΣ ΤΡΙΧΟΤΟΜΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ

____________________


Αναφορικά με τα σενάρια για πιθανή κατάτμηση της Μητροπόλεως Νοτίου Αμερικής, αντίθετα με ότι αναφέρει το δημοσίευμα στο “Καλάμι”, δεν βλέπω ποιον και γιατί πρέπει να μας ανησυχούν. Ο σημερινός Μητροπολίτης Ταράσιος δεν φαίνεται να είναι πολύ ικανός στα διοικητικά και η Μητρόπολή του είναι εξαιρετικά αχανής, ανομοιογενής και εκ φύσεως δυσδιοίκητη. Δεν βλέπω τι πρόβλημα δημιουργεί η πιθανή τριχοτόμηση της Μητρόπολης Νότιας Αμερικής.



ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΙ ΔΙΑΔΟΧΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

______________


Πολλά ερωτηματικά αναφύονται αναφορικά με τα ονόματα των πιθανών διαδόχων του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου. Αν το Πατριαρχείο ήθελε τον Καναδά Σωτήριο ως διάδοχο του κ. Δημητρίου θα τον είχε εκλέξει πριν δέκα χρόνια όταν χρημάτισε για πολλούς μήνες τοποτηρητής της Αρχιεπισκοπής μετά που εξαναγκάσθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Σπυρίδωνας σε απομάκρυνση από το Θρόνο του. Το Φανάρι δεν θα εξέθετε το όνομα του Καναδά Σωτήριου με μια πρώιμη διαρροή αν σκόπευε να τον εκλέξει Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.




Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΟΥ ΦΑΝΑΡΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ ΤΟΥ ΣΠΥΡΙΔΩΝΑ

_________________


Οσα διαδραματίστηκαν πριν την εκλογή του Σπυρίδωνα είναι αποκαλυπτικά της τακτικής που ακολουθεί το Φανάρι. Αφησε στην αρχή να διαδίδεται ευρέως η φήμη ότι θα εξέλεγε τον Αυστραλίας. Ως αποτέλεσμα όλοι αρχίσαμε να βάζουμε πυρ ομαδόν εναντίον του. Υστερα άφησε να αιωρούνται τα ονόματα του Βοστώνης Μεθόδιου, του Ελβετίας Δαμασκηνού, του Αυστρίας Μιχαήλ, του Πιτσβούργου Μάξιμου, του Ντιτρόιτ Νικολάου κτλ. με αποτέλεσμα να επέλθει πλήρης σύγχυση ως προς τις προθέσεις του Πατριαρχείου. Ετσι κρατούσε τον εκλεκτό του στο απυρόβλητο. Ξαφνικά δύο μέρες πριν την εκλογή έφερε στο φως το όνομα του Ιταλίας Σπυρίδωνα και τον εγκατέστησε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής.

Υπάρχει λόγος να πιστέψουμε ότι το Φανάρι τώρα θα ενεργήσει διαφορετικά;


Η “ΓΕΡΟΝΤΟΚΟΡΗ” ΤΗΣ ΑΣΤΟΡΙΑΣ

_______________


Τέλος οι πληροφορίες για τη “γεροντοκόρη” της Αστόριας, όπως την αποκαλεί το δημοσίευμα στο “Καλάμι”, χρειάζονται προσοχή. Ολοι γνωρίζουν τα παιγνίδια που παίζει η εφημερίδα “Εθνικός Κήρυξ” στα ομογενειακά και εκκλησιαστικά πράγματα της Αμερικής. Είναι ο συστηματικός διασπαστής της ενότητας της Ομογένειας και ο μόνιμος ταραχοποιός της ειρήνης της Αρχιεπισκοπής Αμερικής. Τις τελευταίες δεκαετίες πολέμησε όλους τους Αρχιεπισκόπους. Για ευνόητους λόγους. Το βέβαιο είναι ότι το Πατριαρχείο διατηρεί μια λυκοφιλία με τη “γεροντοκόρη” και τη χρησιμοποιεί από καιρό εις καιρό για τους στόχους του. Το ίδιο φυσικά ισχύει για τη “γεροντοκόρη”. Οσο της κάνουν τα νάζια κελαηδά εναρμόνιο φιλοπατριαρχικό μέλος. Οταν σταματήσουν να της δίνουν προσοχή σφυρίζει αντιπατριαρχικό σκοπό. Ο ρόλος της “γεροντοκόρης” είναι όπως τον περιγράφει το “Καλάμι”. Δεύτερο βιολί - και μάλιστα φάλτσο- της ορχήστρας του κάθε νέου ορατόριου διάσπασης της Ομογένειας και της Αρχιεπισκοπής Αμερικής που ανεβαίνει.


1 comment:

  1. Το θέμα είναι τι συμβαίνει και στην Εκκλησία-Μητρόπολη-της Πρέβεζας, όπου Μητροπολίτης και Πρωτοσύγκελλος οδηγούν τους πιστούς στην Αθεία και στην πνευματική ΕΞΟΡΙΑ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ.

    ReplyDelete