Wednesday, March 3, 2010

Ο ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ



Ο ΜΠΕΖΕΝΙΤΗΣ

ΚΑΙ ΤΟ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ


Του Παναγιώτη Τελεβάντου

=====================


Γενική είναι η πεποίθηση ότι η απόρριψη της έφεσης του Μοναχού Παντελέημονα Μπεζενίτη έβαλε το Πατριαρχείο κυριολεκτικά στη γωνία. Το οδήγησε σε εξαιρετικά δεινή θέση.


ΘΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕΙ ΤΟΝ ΜΠΕΖΕΝΙΤΗ;

____________


Αν δικαιώσει τον Μπεζενίτη, με το έκκλητο που θα υποβάλει, θα ξεσηκωθεί εναντίον του το Πανελλήνιο και θα έρθει σε κατάφωρη αντίθεση με τους νόμους της Ελληνικής Πολιτείας και τις αποφάσεις της Ελληνικής δικαιοσύνης.


ΘΑ ΑΠΟΡΡΙΨΕΙ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΗ;

______________


Αν πάλιν απορρίψει το έκκλητο του Μπεζενίτη και συμφωνήσει ότι είναι έκνομη και εκπρόθεσμη η υποβολή έφεσης, όπως απεφάνθη το δευτεροβάθμιο συνοδικό δικαστήριο της Εκκλησίας της Ελλάδας, πάλιν εκτεθειμένο θα μείνει το Πατριαρχείο. Θα γίνει σε όλους σαφές ότι προώθησε μια διαδικασία για να διασφαλίσει το έκκλητο σε βάρος της αλήθειας, της δικαιοσύνης, του Αυτοκεφάλου και της ενότητας των δύο Εκκλησιών.


ΦΑΝΑΡΙΩΤΙΚΟΣ ΕΛΙΓΜΟΣ

___________


Είναι φυσικά ενδεχόμενο το Πατριαρχείο να εκπλήξει τους πάντες. Ισως επιστρατεύσει κάποια άλλη απροσδόκητη μη κατά Θεόν “φαναριώτικη” τακτική. Η μακρά αιχμαλωσία της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας της δίδαξε πολλούς “φαναριώτικους” τρόπους επιβίωσης κάτω από δύσκολες περιστάσεις.


Η ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ

________________


Αυτό που δεν έχει επισημανθεί είναι ότι υπάρχει ανοιχτή και η κατά Θεόν στάση η οποία μπορεί να δικαιώσει στα μάτια των ανθρώπων και προ παντός στα μάτια του Θεού το Πατριαρχείο. Αν την υιοθετήσει, όχι μόνον θα ξεφύγει από τη δυσχερή θέση που βρίσκεται σήμερα, αλλά θα εκθέσει ανεπανόρθωτα όλους τους επικριτές του.

Ποια είναι η στάση που θα δικαιώσει πλήρως το Πατριαρχείο; Πώς μπορεί να αποδείξει ότι ενδιαφέρεται για την εμπέδωση της κανονικής τάξεως, της δικαιοσύνης και της αλήθειας και όχι ύποπτες σκοπιμότητες όπως πλείστοι το κατηγορούν τώρα;


ΝΑ ΔΙΚΑΣΤΕΙ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΑ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ

_____________


Ας δεχθεί το έκκλητο του Μπεζενίτη και ας δικάσει τον καθηρημένο κληρικό επί της ουσίας. Τα εκκλησιαστικά παραπτώματα είναι, ως γνωστόν, απαράγραπτα. Οι διαβόητες κασέττες εναντίον το Μπεζενίτη είναι ή μπορούν να τεθούν στη διάθεση του Πατριαρχείου. Δεν υπήρξε μόνον μοιχεπιβάτης αλλά μετήλθε και το μεταθετό για να εγκατασταθεί στην Αττική. Παράλληλα έχει καταδικαστεί από τα Ελληνικά δικαστήρια για ποινικά αδικήματα για τα οποία εξέτισε ποινή φυλάκισης.

Ας δεχθεί, λοιπόν, το Πατριαρχείο την προσφυγή του καθαιρεμένου κληρικού. Ας κάνει αναψηλάφηση ολόκληρου του φάκελλου Μπεζενίτη. Ας μην τον επιστρέψει “πάλλευκο στην Εκκλησία και στην κοινωνία”, όπως έκανε ο αείμνηστος Χριστόδουλος με τον Κουμαριανό. Ας τον καθαιρέσει για όλα τα εκκλησιαστικά εγκλήματα για τα οποία θα αποδειχθεί ένοχος.


ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΑΤΤΙΚΗΣ ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ

___________________


Παράλληλα (καλύτερα ΠΡΟΠΑΝΤΟΣ) ας υποδείξει την ανάγκη στην Εκκλησία της Ελλάδος να άρει το αντικανονικό επιτίμιο της ακοινωνησίας που επέβαλε, παρά πάσαν έννοια ηθικής και δικαίου, στον Κανονικό Μητροπολίτη Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημο και ας επιστήσει την προσοχή της για την άμεση ανάγκη να αποκατασταθεί στο θρόνο του.



ΘΑ ΑΝΤΙΣΤΡΕΨΕΙ ΤΗΝ ΜΗ ΚΑΤΑ ΘΕΟΝ ΠΟΡΕΙΑ

_________________


Το Πατριαρχείο θα αποκτήσει τεράστιο κύρος στη συνείδηση των πιστών, αν καθαιρέσει βάσει των ιερών κανόνων τον Μπεζενίτη και αν υποδείξει την ανάγκη επανόδου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αττικής και Μεγαρίδος κ. Νικόδημου στο Θρόνο του. Θα αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται τους κανόνες και την αλήθεια της Εκκλησίας. Θα κλείσει τα στόματα όλων όσων τώρα το κατηγορούν ότι άσκησε ασφυκτικές πιέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος - ασχέτως του πραγματικού ρόλου που διαδραμάτισε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος-, για να εκδικάσει την υπόθεση Μπεζενίτη σε δευτεροβάθμιο δικαστήριο με στόχο να εξυπηρετήσει ύποπτες σκοπιμότητες: Είτε για να κατοχυρώσει το προνόμιο του έκκλητου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είτε για να αποκαταστήσει τον Μπεζενίτη, επειδή χρηματίστηκε ή επειδή εκβιάζεται, είτε επειδή θέλει να καταργήσει στην πράξη το Αυτοκέφαλο της Ελλαδικής Εκκλησίας.


ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΞΑΡΤΟΥΝΤΑΙ ΟΛΑ

________________


Θα ακολουθήσει, όμως, το Πατριαρχείο την κατά Θεόν πορεία που θα το εξυψώσει μέχρι τα άστρα του ουρανού στη συνείδηση των πιστών ή θα ενεργήσει με μικροψυχία που θα το καταποντίσει στα τάρταρα της εκκλησιαστικής συνείδησης;

Από τον ίδιο τον Οικουμενικό Θρόνο εξαρτάται!

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ!

No comments:

Post a Comment