Thursday, March 4, 2010

Ο ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΚΑΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ



Ο ΠΕΡΓΑΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ (ΖΗΖΙΟΥΛΑΣ)
ΚΑΙ Ο ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ (ΣΑΒΒΑΤΟΣ)
ΑΠΟ ΤΙΣ ΣΤΗΛΕΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ

Του Παναγιώτη Τελεβάντου
======================

Ενατενίσεις, Περιοδική έκδοση Ιεράς Μητροπόλεως Κύκκου και Τηλλυρίας, Τεύχος 9, Σεπτέμβριος - Δεκέμβριος 2009, σσ. 236.
Εκφράζουμε την ειλικρινή μας χαρά για την ουσιαστική βελτίωση του περιοδικού "Ενατενίσεις" στους πλείστους τομείς αφ’ ότου απήλθε ο προηγούμενος αρχισυντάκτης του κ. Πιτσιλλίδης. Προσχώρησε, πληροφορούμεθα, στο χώρο της πολιτικής όπου και προσευχόμεθα εκτενώς προς τον Κύριο να παραμείνει μονίμως. Ας το πούμε ευγενικά. Η Εκκλησία και η θεολογία είναι πολύ στενοί ορίζοντες για να αγκαλιάσουν τις ανησυχίες και τους οραματισμούς του. Τον παρακαλούμε θερμά να αφιερώσει όλο του το χρόνο και την ενεργητικότητα στην πολιτική και να προσφέρει τον καλύτερό του εαυτό στο δημόσιο βίο. Να το πούμε τώρα λιγότερο ευγενικά: Η Κύπρος δεν χρειάζεται Νεορθόδοξους Νεοβαρλααμίτες, κουλτουριάρηδες, ευρωθεολόγους, νεωτεριστές, κλωνοποιημένους Γιανναράδες και μετενσαρκωμένους Θερμούς. Εχει αρκετά προβλήματα να αντιμετωπίσει. Παρακαλούμε θερμά τον άγνωστο μας - και στην όψη ακόμη - κ. Πιτσιλλίδη να παραμείνει πιστός στη νέα έπαλξη που ετάχθη (στο χώρο της πολιτικής εννοώ) και να εξακτινώνει από εκεί τις αδολεσχίες του. Ο χώρος της θεολογίας και της Εκκλησίας δεν τον χρειάζεται.
Ταυτόχρονα θέλουμε να συγχαρούμε, εκ μέσης καρδίας, το νέο διευθυντή του περιοδικού κ. Νικολαίδη. Το περιοδικό “Ενατενίσεις” παρουσίασε σημαντικότατη βελτίωση σε όλους τους τομείς εκτός από ένα στον οποίο θα αναφερθούμε στη συνέχεια. Καταρχήν έγινε - επιτέλους - θρησκευτικό περιοδικό. Υστερα απέκτησε πολλούς κορυφαίους ακαδημαικούς συνεργάτες. Τέλος περιόρισε σε κάποιο βαθμό τον αριθμό των φωτογραφιών του Σεβασμιότατου που υπήρχαν σε προηγούμενα τεύχη. Ηταν κάτι που προκαλούσε τους αναγνώστες και εξέθετε το Σεβασμιότατο. Αν μελλοντικά δημοσιεύονται ακόμη λιγότερες θα είναι ακόμη καλύτερα. Συγχαίρουμε θερμά για όλα τα πιο πάνω και ευχόμαστε περαιτέρω βελτίωση σε όλους τους τομείς.

Με την ίδια ειλικρινή αγάπη που αναφερθήκαμε στα θετικά στοιχεία της έκδοσης θα καταγράψουμε, χωρίς τον παραμικρό δισταγμό, την αυστηρότατη κριτική μας για την προβολή του αρχιτέκτονα των οικουμενιστικών σχεδιασμών Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη (Ζηζιούλα). Εκφράζουμε βαθύτατη πικρία για την προβολή του εισηγητή της “Βαπτισματικής θεολογίας” από τις στήλες ορθόδοξου περιοδικού που αποτελεί μάλιστα έκδοση Μονής. Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για το ολίσθημα. Ούτε οι ακαδημαικοί τίτλοι του Σεβασμιότατου Περγάμου, ούτε η θέση του στο διάλογο με τους Παπικούς έπρεπε να επιτρέψουν στη συντακτική επιτροπή και στο Σεβασμιότατο Κύκκου να διαπράξουν ολίσθημα αυτής της ολκής. Αν δεν ήθελαν να επικρίνουν ανοιχτά το Σεβασμιότατο Περγάμου (αν και σαφώς όφειλαν να το πράξουν) θα μπορούσαν τουλάχιστον να μην πουν τίποτα. Δυστυχώς! Το περιοδικό περιέχει τέσσερα κείμενα που προβάλλουν τον Σεβασμιότατο Περγάμου αλλά και τον ορκισμένο οικουμενιστή Μεσσηνίας Χρυσόστομο (Σαββάτο). Δεν υπάρχει κανένα ελαφρυντικό για την προβολή εισηγητών αιρέσεων σε ορθόδοξο έδαφος. Κάνω θερμή προσωπική έκκληση προς το Σεβασμιότατο Κύκκου και προς τον κ. Νικολαίδη να μη μας ξαναποτίσουν παρόμοιο ποτήρι πικρίας.

Συνοψίζω:
1.) Ο μεν κ. Πιτσιλλίδης ας θεωρηθεί ανέκκλητα persona non grata στο χώρο της θεολογίας.
2.) Τα πιο θερμά και ειλικρινή μας συγχαρητήρια για την ουσιαστική βελτίωση του περιοδικού στους πλείστους τομείς, και
3.) Η πιο θερμή μας παράκληση να μην ξαναπροβληθούν από τις στήλες του περιοδικού οικουμενιστικές αθλιότητες.
Είναι ντροπή!

No comments:

Post a Comment